VOLLEZELE - Mensen kregen een bloemetje op de begraafplaats in Vollezele

C21

VOLLEZELE - Mensen kregen een bloemetje op de begraafplaats in Vollezele

Editie_galmaarden_kerkhof_voll_2__kopie_
Enkele leden van het actiecomité(rechts) met enkele bezoekers op het kerkhof. - Foto Marc Colpaert
 
Op zondag 9 mei, op Moederdag, was het Burgerplatform 'Red begraafplaats Vollezele' te vinden op de Begraafplaats van Vollezele,  waar het wellicht de allerlaatste Moederdag werd, waar ze het graf van hun moeders nog zullen kunnen bezoeken. Daarom gaven ze een bloemetje aan de bezoekers en dat waren er heel wat. En de politiekers die beslisten dat 160 graven moeten verdwijnen stuurden zoals verwacht hun kat.
 
 
"Wij organiseren die dag een Vergeet-Me-Nietjes-bloemenactie, opdat de 160/170 overledenen, waarvan de  graven dit jaar moeten ontruimd worden, niet zouden vergeten worden. Iedere bezoeker kreeg van ons een gratis Vergeet-me-nietjes-potje, geschonken door ons Burgerplatform", vertelde Patricia Vanderplasschen. 
Op 15 november 2021 moeten hun grafstenen onherroepelijk weg… (en zo zijn er enkele jaren geleden al honderden – anoniem - onder de graszoden verdwenen). Het lokaal bestuur geeft de nabestaanden slechts 2 opties : De dierbare blijft liggen en komt zo in een anoniem graf te liggen met een graszode erop of de nabestaanden organiseren een ontgraving (en herbegraving) en worden zo onnodig op  kosten gejaagd (prijskaartje : 3300€, inclusief concessie weliswaar).
 
Onnodig, want er is nog plaats genoeg ! 
 
Onnodig, want het Vlaams Decreet vraagt Steden en Gemeenten begraafplaatsen herinterichten,  maar niet noodzakelijk te ontruimen. Getuige daarvan buurgemeenten Herne, Gooik en Kester, waar  niet-geconcedeerde graven wél mogen blijven liggen. 
Met onze interventie op de Gemeenteraad van Galmaarden vroegen wij op basis van onze gegronde  motivatienota en 678 handtekeningen aan alle gemeenteraadsleden op hun beslissing van december  2019 (waar zich destijds slechts 1 gemeenteraadslid had onthouden) terug te komen. In ruil kregen  wij een reactie met een NJET en reeds voorgekauwde antwoorden die ons reeds bekend waren…  
"Het viel ons op dat heel wat mensen op zondag afzakten naar het kerkhof en wij werden telkens aangesproken door de mensen die ons steunden en ons de moed gaven om verder te gaan met ons actiecomité", vertelde Martine Vanderplasschen. De mensen van het actiecomité waren trouwens niet te spreken van het feit dat geen enkele politieker uit Galmaarden, de moed had om zijn hoofd te tonen op het kerkhof."Van burgerparticipatie is duidelijk geen sprake in onze gemeente. Maar wees gerust wij  en de meer dan 700 mensen die de petitie ondertussen al ondertekenden, gaan dit niet vergeten ook niet bij de volgende verkiezingen", aldus het actiecomité.
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 mei 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief