GALMAARDEN - De gemeenteraad werd voor voldongen feiten geplaatst door de CD&V-meerderheid omtrent de verlenging van het lidmaatschap bij ILVA

C21

GALMAARDEN - De gemeenteraad werd voor voldongen feiten geplaatst door de CD&V-meerderheid omtrent de verlenging van het lidmaatschap bij ILVA

Editiepajot_galmaarden_henk__kopie_
Henk is niet blij dat de gemeente met Ilva verder in zee wilt gaan.- Foto Marc Colpaert
 
Op de jongste gemeenteraad stond ondermeer de verlenging van het lidmaatschap bij Ilva op de dagorde. Voor de ophaling en verwerking van het afval (+ beheer recyclagepark) doet Galmaarden (sinds 2011) beroep op de intergemeentelijke samenwerking via ILVA (Het Land van Aalst) waarvan de meeste leden (nl 13 op de 15) gemeenten zijn in Oost-Vlaanderen.  
 
Zoals bekend werkt ILVA sinds begin april 2021 via het DIFTAR-systeem (gewogen afval via grijze- en groene containers) waarvan de inwoners van Galmaarden nu stilaan de voor- en nadelen op het terrein beginnen te ontdekken.  
 
Op 22 juni 2021 moet Galmaarden zich uitspreken over een verlenging van haar lidmaatschap voor een niet-opzegbare periode van minimum 18 jaar.  Ter voorbereiding van deze algemene vergadering bij ILVA, verzocht GB.G al sinds eind december 2020 om ook eens bij INTRADURA te informeren welke haar voorwaarden van lidmaatschap zijn. 
 
"De andere gemeenten van het Pajottenland werken immers samen met INTRADURA die enkel leden heeft binnen de regio Halle-Vilvoorde. Bij hen wordt er niet gewerkt met gemonitorde containers, maar wél met nieuwe pmd- & restafvalzakken die voor 80% uit gerecycleerde plastiek bestaan. Er wordt dus aangegeven dat er ook ‘anders’, maar toch milieuvriendelijk, kan worden gewerkt. Gezien de Vlaamse regering in maart ’21 besliste dat in de toekomst inter-gemeentelijk binnen een afgebakende regio moet samen worden gewerkt (voor Galmaarden is dit Vlaams Brabant), hernam GB.G op meerdere gemeenteraden haar eerder gestelde vragen", aldus gemeenteraadslid Henk Goegebuer(GB.G).   
 
Uiteindelijk ontvingen de gemeenteraadsleden, één week voor de gemeenteraad van 25 mei ’21, een vergelijkend bundel waaruit de CD&V-meerderheid besloot dat het lidmaatschap voor de volgende 18 jaar beter bij ILVA blijft. 
 
"Gezien de zeer krappe tijdspanne tussen de kennisname van het vergelijkend bundel en de beslissing van de gemeenteraad (nauwelijks één week) werd deze laatste dus voor voldongen feiten geplaatst. De CD&V-meerderheid vond het niet nodig tijdig de vergelijkingsstudie aan te vragen én tijdig te communiceren naar alle leden van de gemeenteraad", aldus Henk. 
 
Rekening houdend dat de toezichthoudende overheid een beslissing van de gemeenteraad kan vernietigen, vroeg de GB.G fractie of de CD&V-meerderheid daar geen vragen bij had (o.m. op de komende geplande algemene vergadering bij ILVA. over nog geen maand), doch hierop heerste de absolute stilte. 
 

"Vermits GB.G al meer dan vijf maanden geleden aandrong op alle elementen van zowel ILVA als INTRADURA zodat de gemeenteraad met volledige kennis van zaken kon oordelen over dit complexe dossier, is het allerminst ernstig te noemen dat dit er op de laatste gemeenteraad werd doorgejaagd.  Misschien krijgt deze problematiek nog wel een stinkend staartje", besluit Goegebuer.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 mei 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief