GALMAARDEN - Vanaf 2023-2024 geldt in de gemeentelijke basisscholen een maximumcapaciteit, maar niet in het Sint-Catharinacollege

C21

GALMAARDEN - Vanaf 2023-2024 geldt in de gemeentelijke basisscholen een maximumcapaciteit, maar niet in het Sint-Catharinacollege

School__kopie_
Vooral in de school in Tollembeek zijn er veel kinderen.- Foto Marc Colpaert
 

Het schoolbestuur van Galmaarden wenst in samenspraak met de directies van de gemeentelijke basisscholen een capaciteitsbepaling in te voeren voor het gemeentelijk basisonderwijs vanaf het schooljaar 2023-2024. De vrije basisschool Sint-Catharinacollege, de kleinste school van Galmaarden werd in deze gesprekken ook betrokken, maar besliste om niet mee in te stappen in de capaciteitsbepaling. 

 Al vele tientallen jaren doet de gemeente Galmaarden haar uiterste best om zoveel mogelijk kinderen naar het gemeentelijke onderwijs te brengen. Vroeger was het zelfs zo dat ze tot in de randgemeenten zoals Geraardsbergen, gratis kinderen gingen ophalen. Voor gewezen burgemeester Pierre Deneyer was het een topprioriteit om zoveel mogelijk kinderen naar het gemeentelijk onderwijs te brengen. 

 

Kwaliteitsvol basisonderwijs blijft prioriteit. Het blijft een absolute prioriteit van het schoolbestuur om in Galmaarden kwaliteitsvol basisonderwijs aan te bieden. Om dit te blijven doen, moeten een aantal voorwaarden vervuld zijn, waaronder:

 

Les geven aan beheersbare klasgroepen.

Over passende infrastructuur en onderwijsmiddelen beschikken.Een correcte personeelsbezetting organiseren op een betaalbare en verantwoorde manier.In slechts één van de gemeentelijke basisscholen, GBS Tollembeek, wordt het schoolbestuur geconfronteerd met een problematiek van overbevraging. De andere vestigingen bieden nog meer dan voldoende ruimte én hetzelfde kwaliteitsvol basisonderwijs voor kleuters en leerlingen.Er is slechts één mogelijkheid om dit probleem aan te pakken en dat is het invoeren van een maximumcapaciteit aan kleuters (per geboortejaar) en leerlingen (per leerjaar). Aan deze capaciteitsbepaling is door de Vlaamse overheid wel de verplichting verbonden om kinderen digitaal aan te melden.

Maximumcapaciteit per school

Volgende maximumcapaciteiten worden na overleg met schooldirectie en schoolraden vooropgesteld:

GBS Galmaarden

kleuters: max. 44 per geboortejaar

lager: max. 44 per leerjaar

GBS Herhout

kleuters: max. 16 per geboortejaar

lager: max. 16 per leerjaar

GBS Tollembeek

kleuters: max. 44 per geboortejaar

lager: max. 44 per leerjaar

GBS Vollezele

kleuters: max. 23 per geboortejaar

lager: max. 25 per leerjaar

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 okt 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief