GALMAARDEN - Thuis bij de bekendste komiek van het Pajottenland

C21

GALMAARDEN - Thuis bij de bekendste komiek van het Pajottenland

Hoofdfoto
Urbanus geniet van de rust in Tollembeek.
 

Met een grote glimlach opent Urbain Servranckx, beter bekend als Urbanus, de deur van zijn gerestaureerde hoeve in Tollembeek. De omgeving ademt rust uit. “Een zalige plaats om te wonen. Ik heb liever beestjes en bomen rond me, dan trams en teveel mensen”, lacht hij.  We installeren ons in de tuin voor een gezellige babbel waarbij humor nooit ver weg is. 

Geboren in Sint-Gertrudis-Pede en sinds 1975 inwoner van Tollembeek, is Urbanus opgegroeid midden de natuur. “Ik ben enorm blij dat ik hier woon. Sint-Gertrudis-Pede is de afgelopen decennia  steeds meer verstedelijkt, dus ben ik er niet rouwig om dat ik deze hoeve destijds gekocht heb. We hebben enorm veel verbouwd, want hier stonden vooral koterijen. Als je er dan deftig wil wonen, wordt de varkensstal al snel je slaapkamer”, vertelt de komiek. Twee paarden, een puppy en wat kippen brengen extra leven op het erf. “Ooit heb ik ook 2 koeien gehad en 24 schapen. Maar toen hier een hele paperassenwinkel aan gekoppeld werd, heb ik dit gelaten voor wat het is”, gaat hij verder.

Salamanders in moeders panty

Te midden de velden ligt een poel, die toebehoort aan drie eigenaars, waaronder Urbanus. Regionaal landschap Pajottenland & Zennevallei komt hier jaarlijks met vrijwilligers fuiken plaatsen om het waterleven te onderzoeken. De vier watersalamandersoorten die in België voorkomen, zijn allemaal te vinden in deze poel in Tollembeek. Een unicum in de regio. Of Urbanus hier kennis van heeft? “Ik ken wel wat van amfibieën en weet dat onder andere de kamsalamander hier zijn habitat heeft”, vertelt hij. Al van kleinsaf was Urbanus in de weer voor dieren. “Niet altijd even succesvol. Als jonge gast in Pede had ik ergens een reportage gezien dat amfibieën bedreigd waren en wilde ik hen redden. Dus nam ik moeders panty om in een kleine poel salamanders op te vissen. Mijn bedoeling was om die vervolgens in de grote vijver te kieperen, want het water was daar properder. Maar op weg naar de vijver kwam ik mijn zus tegen die zei dat het eten klaar was. Ik legde de panty vol salamanders onder een struik om die later naar de vijver te brengen. Maar toen moesten we ook nog weg ... De volgende ochtend haastte ik me naar de struik en vond ik een opengereten panty, zonder salamanders. Dan wilde ik eens een keer een beestje redden”, vertelt hij in zijn typische Urbanusstijl.

Lees het volledige artikel en nog veel meer interessante artikels in het herfstnummer van PenZine. Online of haal je exemplaar op bij één van de vele verdeelpunten.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 nov 2022
PenZine
PenZine
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief