GALMAARDEN - De GB.G is niet blij met de voorgestelde fusieplannen tussen Galmaarden, Gooik en Herne

C21

GALMAARDEN - De GB.G is niet blij met de voorgestelde fusieplannen tussen Galmaarden, Gooik en Herne

Editiepajot_galmaarden_henk__kopie_
Henk is niet blij.- Foto Marc Colpaert
 
De fractie GemeenteBelangen.Galmaarden(GB.G) vindt de voorgestelde fusieplannen, met de betrokken gemeenten, niet aangewezen. Gelet op de toegenomen complexiteit van de regelgeving, is GB.G zich bewust dat een vrijwillige schaalvergroting zeker bespreekbaar moet zijn, maar de dienstverlening in de nabijheid naar de burger toe mag daaronder niet lijden. Fusie van gemeenten mag geen doel op zich zijn. GB.G hekelt de manier waarop de CD&V meerderheden in de drie betrokken gemeenten haast maken van hun fusieplannen en dit zonder vooraf- gaandelijk te toetsen aan enig draagvlak bij gemeentepersoneel, lokaal middenveld, oppositiepartijen maar vooral aan de bevolking zelf. 
 
De CD&V meerderheid trekt foute conclusies aan de voorafgaande 'bestuurskrachtanalyse' als zou er alleen maar voordelen te rapen vallen uit een fusie tussen Galmaarden-Gooik-Herne. Door hun 'vlucht-vooruit' werden zowel Lennik als Pepingen aan de kant geschoven. De mogelijke 'schuldverlichting' en 'besparingen' zijn immers al opgesoupeerd na één legislatuur. Denken wij maar aan de transitiekosten en praktische uitdagingen welke zo'n operatie met zich meebrengt. De omschakeling (en de daarmee gepaard gaande schadevergoedingen) van de in Galmaarden werkende afvalmaatschappij (ILVA – die met afval- containers werkt) naar de afvalmaatschappij die in Gooik en Herne werkzaam is (INTRADURA - die met vuilzakken werkt) - of omgekeerd - is slechts één voorbeeld van de complexiteit die dergelijke operatie met zich meebrengt. Een tweede voorbeeld is het feit dat we, na fusie, niet echt met een "centrum" zitten maar wél met 12 dorpskernen waar dus alle diensten al dan niet een gemeenschappelijke vestiging zullen krijgen. 
 
"Bovendien verschuilen de toekomstige partners zich ten onrechte achter de mogelijke 'fusieverplichting' na 2025. Niet langer dan het ideologisch congres van CD&V van 25/03/23 geleden, is gebleken dat deze partij resoluut tegen enige verplichting is. De CD&V spreekt dus met 'gespleten tong' ! Een fusie is een ingewikkelde operatie dat ernstig, maar vooral met draag- kracht, moet worden bestudeerd en uitgewerkt. 
Galmaarden, Gooik en Herne - bestuurd door een absolute CD&V meerderheid - willen deze fusie al rond hebben voor de gemeenteraads- verkiezingen van oktober 2024. 
Jawel, er zullen 'participatietrajecten' (geen referendum) worden georganiseerd - aldus de CD&V meerderheden - maar enkel om "hun" plannen goed te keuren en misschien, ja misschien, mag er een naam worden gekozen voor de nieuwe fusiegemeente. Een mooi vooruitzicht!", zei GB.G-fractieleider Henk Goegebuer, gemeenteraadslid 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mrt 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 jul 2024

archief