REGIO - Steeds meer tegenkanting voor de naam Pajottegem als mogelijk nieuwe naam van de fusiegemeente en de fusie is nog niet eens goedgekeurd en het zit er al tegen dat belooft!

C21

REGIO - Steeds meer tegenkanting voor de naam Pajottegem als mogelijk nieuwe naam van de fusiegemeente en de fusie is nog niet eens goedgekeurd en het zit er al tegen dat belooft!

20231104_103727
Foto Marc Colpaert
 
Vanaf nu kunnen de inwoners van drie gemeenten stemmen voor een nieuwe naam voor het fusieverhaal. Een fusie opgedrongen door 1 politieke partij CD&V !, en zoals blijkt uit tal van reacties op de sociale media ferm tegen de goesting van tal van inwoners en ook over de voorgestelde namen lopen weinig mensen warm. Erger nog steeds meer mensen en naburige gemeenten zijn niet akkoord dat de naam van de nieuwe gemeente eventueel Pajottegem zou kunnen noemen. Ze zijn van oordeel dat dit niet mogelijk is, aangezien het Pajottenland een streek is van minstens 18 gemeenten. Volgens de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne is er geen vuiltje aan de lucht en dus kunnen de Inwoners van Galmaarden, Gooik en Herne van 1 tot en met 15 november 2023 stemmen op de nieuwe naam van de fusiegemeente. Er zijn 5 namen waarop gestemd kan worden:
 
Glooiingen: Deze naam verwijst naar het typische reliëf van de 3 gemeenten en benadrukt het glooiende landschap dat onze dorpen zo kenmerkt.
Heidemark: De naam verbindt de natuurlijke elementen uit onze 3 groene gemeenten met een verwijzing naar de Kesterheide in Gooik en de rivier de Mark die door Herne en Galmaarden vloeit
Mooigem: Hoeft het nog gezegd te worden? Wat is het mooi wonen in onze landelijke gemeente! Mooi, aangevuld met het achtervoegsel -gem (van ‘heim’ of ‘heem’ wat huis of woonplaats betekent).
Pajottegem: Letterlijk: de woonplaats van Pajotten. Onze 3 gemeenten maken deel uit van de prachtige regio Pajottenland.
Reinsberge: Zoek je het middelpunt van de 3 gemeenten, gelegen bij de gezamenlijke grenzen? Dan vind je op de historische Ferrariskaart deze welluidende naam terug.
 
 
Een gezamenlijke jury, samengesteld met experten uit de drie gemeenten, selecteerde via stemming een lijst van vijf namen. Deze vijf namen leggen we nu graag aan de bevolking voor. Van 1 tot en met 15 november kan iedereen die ouder is dan 16 jaar is en in één van de drie gemeenten woont, zijn stem uitbrengen. Iedereen heeft maar één stem, dus het is belangrijk dat het een weloverwogen keuze is. Een stem uitbrengen kan via www.groeienomkleinteblijven.beExternal website of via de stemformulieren in de gemeentehuizen en bibliotheken.
 
Dit is een belangrijk en historisch moment voor de gemeenten en hun inwoners. Het naamsvoorstel is één van de verplichte onderdelen bij de definitieve beslissing tot fusie die we in december aan de Vlaams regering zullen bezorgen. Galmaarden, Gooik en Herne krijgen sowieso een tweede leven als deelgemeenten. Maar de nieuwe, overkoepelende naam is symbool voor een nieuw en sterk begin. Het is de naam met de meeste stemmen die effectief de naam van onze nieuwe gemeente zal worden.
 
Officiële bekendmaking
De officiële bekendmaking van de nieuwe gemeentenaam volgt tijdens een gemeenschappelijke infosessie aan de gemeenteraden op donderdag 14 december 2023.
 
Stem op de nieuwe gemeentenaam
Stemmen kan via www.groeienomkleinteblijven.beExternal website of via de stemformulieren in de gemeentehuizen en in de bibliotheken van 1 tot en met 15 november 2023.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 nov 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief