GALMAARDEN - De nieuwe Kinderpauwel voor 2024 is Victor de Pauwel is Jorrit

C21

GALMAARDEN - De nieuwe Kinderpauwel voor 2024 is Victor de Pauwel is Jorrit

20231203_102313__kopie_
De Kinderpauwel met zijn bende en Jan Couck.- Foto Marc Colpaert
 
20231203_102820__kopie_
De grote bende met Pauwel Jorrit De Borre.- Foto Marc Colpaert
 
Op de Pauwelhoeve was het druk op zondagvoormiddag want daar werden de kandidaten voor de Pauwel verkiezing verwacht. Er kwam een grote bende en een kinderbende opdagen en dat maakte van Jan Couck de eigenaar van de Pauwelhoeve een gelukkig mens. "Ik zie hier vandaag heel veel volk en ook heel veel bekende gezichten en daar ben ik heel blij mee", aldus Jan. 
 
De Pauwelviering, een authentiek folkloristisch feest, is sinds eeuwen vergroeid met Galmaarden, vooral met het gehucht Sint-Paulus. Over het ontstaan van de Pauwelviering bestaan verschillende legendarische verklaringen. De meest aanneembare verwijst naar een legende uit 1382: na de plundering van Geraardsbergen bleven de doden in grote getale op de velden liggen zodat vele ziekten onder mensen en dieren ontstonden. Er woedde een vreselijke pest. Op het feest van Paulus' Bekering (25 januari) verscheen te midden van alle onheil een witte ruiter, die roggebroodjes uitdeelde. De mensen aten ervan en de pest verdween. De onbekende witte ruiter, aan wie men de redding te danken had, was de heilige Paulus, de dorpspatroon.
Op de eerste zondag van december worden de Pauwel en een Kinderpauwel wegegeven door de Pauwelgilde. De 8 jarige Victor Massaer uit Galmaarden werd verkozen tot Kinderpauwel 2024. Deze laatste heeft het pauwelgebeuren metd e paplepel meegekregen want zijn vader was ooit Pauwel. Hij gaat samen met negen vriendjes de Kinderpauwel gestalte geven. Wat betreft de Pauwel dat werd Jorrit De Borre, ook al geen onbekende naam want de familie De Borre is de laatste jaren heel actief geweest in het hele pauwelgebeuren.

Na de voorstelling op de Pauwelhoeve  volgde nog een eerste rondgang en het gebed van de nieuwe Pauwel en z'n bendeleden in de Sint-Pauluskapel. Vervolgens gingen ze over tot het luiden van het klokje ter aankondiging van een nieuwe Pauwel (en Kinderpauwel) en het pluiken aan de kapel. Pluik! 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 dec 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 jul 2024

archief