VOLLEZELE – Boomstammen vatten vuur na zagen

C21

VOLLEZELE – Boomstammen vatten vuur na zagen

Editiepajot_galmaarden_brand_01_tom_vierendeels
Er werd een schuimlaag aangebracht over de stammen - Foto's Tom Vierendeels
 
Editiepajot_galmaarden_brand_02_tom_vierendeels
Editiepajot_galmaarden_brand_03_tom_vierendeels
Editiepajot_galmaarden_brand_04_tom_vierendeels
Eigenaar Michel Speliers
 
Editiepajot_galmaarden_brand_05_tom_vierendeels
Editiepajot_galmaarden_brand_06_tom_vierendeels
Editiepajot_galmaarden_brand_07_tom_vierendeels
Pascal Speliers steekt een handje toe
 
Editiepajot_galmaarden_brand_08_tom_vierendeels
Editiepajot_galmaarden_brand_09_tom_vierendeels
 

Zaterdag omstreeks 19u woedde er een brand op een weide langs de Heystraat in Vollezele. Een vijventwintigtal bomen vatten er vuur na het zagen. Eigenaar Michel Speliers en zoon Pascal waren na een dag hout zagen aan het uitrusten in het café iets verderop. De spuitgasten van brandweer Lennik en Ninove kwamen ter plaatse.

“We waren ’s morgens begonnen met hout te zagen met de zaagmachine”, vertelt Michel. “In de namiddag besloot ik met mijn zoon Pascal om nog enkele stammen te verzagen. We waren gestopt en gingen in het café wat verder iets drinken. Twee uur later kwam iemand het café binnen gelopen en zei dat het daar aan het branden was. Toen heb ik ook de brandweer gebeld.”

“Ik had ’s morgens al gezien dat door de uitlaat van de zaagmachine enkele stukken houtschors begonnen te smeulen maar ik doofde deze telkens”, zegt Pascal. “Na de laatste zaagbeurt in de namiddag heb ik niet meer gecontroleerd of er smeulend hout lag. Zo is het vuur van onderaan beginnen branden.”

Op twee uur tijd stonden alle stammen in lichterlaaie. Zelf blussen was een bodemloze put vullen. “Ik heb nog getracht om enkele stukken tuinslang met elkaar te verbinden en zo tot aan de stammen te geraken”, zegt Michel. “Maar ik zag zelf ook wel in dat ik tegen dat vuur niet was opgewassen met een dunne slang.”

Pascal en vader Michel blijven echter nuchter over het geheel. “Het is voornamelijk de schors die verbrand is. Het mooiste hout is nog intact en de schors wordt sowieso verwijdert. Er is dus geen verlies.” De blokken hout dienen voor eigen gebruik en een deel ervan wordt ook verkocht.

De spuitgasten van Lennik kwamen het eerste ter plaatse als SAH –Snelste Adequate Hulp- korps en Ninove als territoriaal bevoegd korps. Toen Ninove arriveerde was Lennik reeds aan de bluswerken begonnen en namen de brandweerlieden van Ninove de zaak over. Er werd een eerste aanval uitgevoerd met schuim om een laag te vormen over het geheel van stammen. Achteraf werd nageblust met water. Pascal trok met zijn tractor de stammen uit elkaar, zodat de laatste smeulende stukken konden worden gedoofd.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 aug 2009
Tom Vierendeels
Tom Vierendeels
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief