GALMAARDEN - Zou voorpost oplossing bieden

C21

GALMAARDEN - Zou voorpost oplossing bieden

Colpaert_galmaarden_kerkbrand_1
De afgebrande kerk van Galmaarden. - Foto Marc Colpaert
 

Door de dramatische brand met drie slachtoffers van deze week in Galmaarden wordt nog maar eens duidelijk dat de toekomstige voorpost van de brandweer in Tollembeek een grote noodzaak is. Dit deeltje van het Pajottenland is al jaren een ingewikkeld kluwen van welke brandweerkorps gaat naar welke gemeente. Vanaf 2011 zou de voorpost in Tollembeek operationeel moeten zijn, hierdoor zal de aanrijdtijd voor interventies enorm verkorten, en kunnen op termijn hiermee misschien levens gered worden. Ook de kerkbrand van Galmaarden kon misschien vermeden worden.

De gemeente Galmaarden met deelgemeenten Tollembeek en Vollezele worden bediend door drie verschillende brandweerkorpsen. Voor de gemeente Galmaarden wordt een beroep gedaan op de brandweer van Geraardsbergen, voor Tollembeek ook Geraardsbergen en de brandweer van Edingen, Vollezele tenslotte kan terugvallen op de brandweer van Ninove of Edingen. Bijkomend probleem dat zich stelt met de brandweer van Edingen is dat het hier gaat over mensen die soms de Vlaamse taal niet zo goed spreken.
Sinds vorig jaar werd er in de Hernestraat in Tollembeek een stuk bouwgrond aangekocht met de bedoeling om hierop een voorpost van de brandweer te bouwen. Bedoelt om de gemeenten Galmaarden, Herne en Bever een betere en vooral vluggere dienstverlening te bezorgen. " Wij zijn al maanden met dit dossier bezig, dit in samenspraak met de andere gemeenten", zei burgemeester Pierre Deneyer(CD&V), " Een voorpost komt er niet zomaar, er is geld nodig voor de bouw van een brandweerkazerne, er is rollend materiaal nodig en de nodige manschappen", verduidelijkte de burgemeester.  Dit alles vraagt tijd, veel tijd want normaal zal de voorpost pas in de loop van 2011 operationeel zijn. " Het is de bedoeling dat wij  begin 2010 starten met de bouw van de brandweerkazerne. De aanwervingen voor de nodige manschappen zijn volop bezig. Zopas schreven zich nog enkele mensen van de gemeentelijke buitendienst in voor de opleiding van brandweerman", vertelde Deneyer. Deze voorpost moet ervoor zorgen dat de aanrijdtijd tijdens interventies gevoelig zal verkorten. " Of dit iets zou veranderd hebben aan de dramatische brand van deze week durf ik te betwijfelen. Natuurlijk hoe vlugger men ter plaatse is, hoe beter en hoe meer kans men heeft op overlevenden. De voorpost zal dan ook een goede zaak zijn voor onze gemeente. Dit is de tweede grote brand na de kerkbrand van vorig jaar, wie weet dat zelfs met een voorpost de schade aan de kerk misschien veel minder erg was geweest”, zei Deneyer. 
De Geraardsbergse brandweerkapitein Bert De Clercq heeft zo zijn twijfels dat een voorpost iets zou veranderd hebben aan de dramatische brand. “ U moet goed begrijpen dat toen wij de oproep kregen, men ons vertelde dat het om een uitslaande brand ging. Dit betekent dat de brand al een tijdje bezig was. Wij hebben ons uiterste best gedaan – zelfs heel wat risico’s genomen op de  gevaarlijke wegen -  ook omdat wij wisten dat er mogelijk nog mensen in de woning waren, maar toen wij aankwamen sloegen de vlammen al door het dak”, sprak De Clercq. “ Als wij de afstand bekijken vanaf de nieuwe voorpost en de vergelijking maken met onze kazerne in Geraardsbergen dan is de voorpost in Tollembeek ongeveer 5 km korter, dus zouden de manschappen enkele minuten vroeger ter plaatse geweest zijn. Maar of dit in deze zware brand iets zo veranderd hebben blijft twijfelachtig." Tijdens de kerkbrand in Galmaarden waren wij dadelijk na de brandweer van Edingen ter plaatse, probleem hier was dat een oude kerk die begint te branden, gewoon niet meer te blussen valt. Daar zou ook geen voorpost met beperkte middelen iets kunnen aan veranderen “, aldus nog Bert De Clercq.  
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 dec 2009
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 28 mei 2024
Marc Colpaert | 23 mei 2024

archief