HALLE - THemaweek rond oude Halse kaarten op het stadhus

C21

HALLE - THemaweek rond oude Halse kaarten op het stadhus

Stadhuis_halle

Het weekend van 4 tot 6 april staat in het teken van oude Halse kaarten. Het stadsarchief, het Zuidwest-Brabants museum en de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring organiseren een lezing en workshop over de kadasterkaarten van Popp en een tentoonstelling over oude Halse kaarten.

Op vrijdag 4 april is er, om 19 uur in de raadzaal van het stadhuis, een lezing en een workshop over de kadasterkaarten van Popp.
Christiaan Popp maakte tussen 1842 en 1879 kaarten van België. Daarop staat van alle percelen vermeld wie de eigenaar is en op basis van de grootte van de percelen werden de belastingen berekend.
Wouter Ronsijn maakte een studie over de kaarten en licht toe wat de mogelijkheden zijn voor historisch onderzoek. Specifiek voor Halle bestudeerde hij de landbouw in de 19de eeuw. Gedeputeerde Tom Troch stelt de publicatie voor om 18.30 uur, gevolgd door de workshop en de lezing.
 
Op zaterdag 5 en zondag 6 april is er, tussen 10 en 17 uur in de Oude Post, een tentoonstelling over oude Halse kaarten. Oude kadasterkaarten uit 1825 en 1830 worden tentoon gesteld en kunnen vergeleken worden met moderne plannen. Op pc kunnen de kadasterkaarten van Christiaan Popp bekeken worden. Aan de hand van foto’s en verhalen ontstaat een stukje Halle door de eeuwen heen. Naast bekende Halse gebouwen leveren die ook minder bekende pareltjes op.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mrt 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief