Verlengd wegens succes: Café Recupel doet najaarstournee langs 6 steden en gemeenten, ook in HALLE

C21

Verlengd wegens succes: Café Recupel doet najaarstournee langs 6 steden en gemeenten, ook in HALLE

Scherm__afbeelding_2023-09-13_om_09
 

Na de succesvolle voorjaarstournee komt er een extra najaarstournee van Café Recupel. In september en oktober doet het reizend Café dit jaar nog 6 bijkomende steden en gemeenten aan: Aalst, Beringen, Elsene, Halle, Schaarbeek en Sint-Lambrechts-Woluwe. Inwoners kunnen er opnieuw hun ongebruikte toestellen binnenbrengen om ze een nieuw leven te geven. Voor wie zijn defect toestel wil laten nakijken is er ook weer een repair corner. Het enige wat verandert, is het Café zelf. Dat wordt nu gehuisvest in een nieuw speciaal ontworpen elektrisch busje.
Verlengd wegens succes
22 ton toestellen, zoveel werd er ingezameld in 8 steden en gemeenten tijdens de voorjaarstournee van Café Recupel. Dat mooie resultaat en het enthousiasme bij veel steden en gemeenten, deed Recupel beslissen om nog wat extra Cafés in te lassen tijdens het najaar.
Voor deze najaarstournee focust Recupel zich op Vlaanderen en Brussel. In Wallonië loopt immers in dezelfde periode La Grande Collecte i.s.m. Radio Nostalgie met een vergelijkbaar inzamelconcept.
Recupel is er telkens op vrijdag en zaterdag
“Met ons mobiel inzamelcafé houden we telkens weer 2 dagen halt op een centrale plaats in een stad of gemeente. Iedereen is er welkom voor een praatje of wat uitleg. En wie een afgedankt toestel binnenbrengt, trakteren we met plezier op een drankje of een snack", vertelt Stijn Ombelets, woordvoerder van Recupel.

Inwoners die moeilijk zelf naar het Recupel Café kunnen komen, kunnen gratis beroep doen op een fietskoerier. Na afspraak komt die met zijn bakfiets letterlijk tot aan de voordeur gereden om je toestel op te pikken en het aan de inzamelplaats af te leveren.
Een nieuw leven voor gebruikte spullen
“Vandaag bezitten alle Belgische gezinnen samen een kleine 500 miljoen elektroapparaten (een half miljard!). Ongeveer 50 miljoen daarvan worden niet meer gebruikt. Omgerekend heeft een gemiddeld gezin om en bij de 100 toestellen in huis, waarvan 10 ongebruikt. Van die 10 zijn er 2 defect, de rest nog werkend. Op die manier heeft niemand er wat aan. En dus willen wij ze een nieuw leven geven. Zo dragen we met zijn allen bij aan een meer duurzame en circulaire samenleving", zegt Eric Dewaet, CEO van Recupel.

“In Café Recupel is ook een repair corner voorzien. Wil je je toestel nog gebruiken, maar werkt het niet meer? Dan kan je het laten nakijken door onze lokale repair expert. Waar mogelijk zal die zelfs ter plaatse een herstelling uitvoeren, aldus Stijn Ombelets.

Als je je toestel niet meer gebruikt en het is nog in goede staat, dan kan het elders nog zijn nut bewijzen. Breng dat dan zeker ook binnen: Recupel zorgt ervoor dat het terechtkomt bij de lokale kringloopwinkel. Na de voorjaarstournee kreeg een kwart van de toestellen er een tweede leven!

Toestellen die echt kapot of onbruikbaar zijn worden door Recupel naar gespecialiseerde verwerkingsbedrijven gebracht. Daar worden ze minutieus ontmanteld en gedepollueerd en worden de grondstoffen er maximaal uit gehaald. Hoogtechnologische recyclagetechnieken zorgen ervoor dat meer dan 90% van een toestel een nuttige toepassing krijgt. “Belangrijk, want hier materialen recupereren is elders natuurlijke rijkdommen ontzien”, zegt Eric Dewaet.

Van Aalst tot Schaarbeek

Café Recupel strijkt in september en oktober neer in 6 steden en gemeenten en hoopt weer heel wat bezoekers over de vloer te krijgen.

De 6 haltes:

  • Aalst (Werfplein): 15-16 september
  • Schaarbeek (Daillyplein): 29 en 30 september
  • Elsene (Heilig Kruisplein/Flagey): 6 en 7 oktober
  • Sint-Lambrechts-Woluwe (Paul Hymanslaan/Gemeentehuis):13 en 14 oktober
  • Halle (Possozplein): 20 en 21 oktober
  • Beringen (Markt): 27 en 28 oktober

De inwoners van deze steden en gemeenten krijgen vooraf een folder in de bus met inhoudelijke en praktische informatie en de mogelijkheid om een ophaling aan huis met de bakfiets aan te vragen.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 sep 2023
MArc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief