Lokale besturen, zorg voor straf werk!

C21

Lokale besturen, zorg voor straf werk!

Straf_werk
 

Raadslid Jeroen Tiebout (N-VA) roept de lokale besturen op om nuttige taken te zoeken voor mensen met een werkstraf. Binnen de gemeentelijke diensten kan het bijvoorbeeld gaan om groenonderhoud, schoolonderhoud of ondersteunende taken voor de lokale zorgsector. Met een lijst van voorbeelden hoopt hij de lokale besturen te inspireren. “Door de coronacrisis zijn veel klassieke plekken voor werkstraffen weggevallen. Op dit moment worden veel werkstraffen daarom uitgesteld tot na corona, terwijl dit eigenlijk het beste moment is om nuttig gebruik te maken van de werkstraffen”, zegt Tiebout. “Ik roep alle lokale besturen op: zorg voor straf werk”.

Mensen kunnen een werkstraf krijgen voor tal van mogelijke feiten: van verkeersdelicten, over eigendomsdelicten tot drugsgerelateerde straffen. Alleen voor bepaalde zware feiten – zoals zedenfeiten, doodslag of misdrijven gelinkt aan terrorisme – wordt er nooit een werkstraf uitgesproken. De coronacrisis heeft er nu voor gezorgd dat er enerzijds heel wat werkstraffen worden opgelegd aan mensen die de corona-regels niet naleven, en anderzijds dat er minder werkstraffen uitgevoerd worden omdat veel klassieke plekken voor werkstraffen tijdelijk geen externe mensen aan boord halen. Concreet betekent dit dat werkstraffen veelal worden uitgesteld tot ná de coronacrisis.

Raadslid Jeroen Tiebout (N-VA) roept de lokale besturen nu op om na te gaan of er binnen de gemeentelijke diensten geen extra plaatsen in aanmerking komen voor mensen met een werkstraf. “Werkstraffen kunnen zorgen voor extra handen in de zorg, de buurtwerking, het verzorgen van de publieke ruimte, en ga zo maar door”, zegt Tiebout. “De lokale besturen hebben hier een dubbele opportuniteit: we kunnen de druk op bijvoorbeeld de zorginstellingen verlichten én we kunnen zorgen voor een systeem waarbij de straf snel volgt op de overtreding. Anders lijkt straffeloosheid de norm”.

In zowat elke dienst van de doorsnee gemeente zijn er wel taken die je kan laten uitvoeren door mensen met een taakstraf. Tiebout heeft een resem voorbeelden opgelijst, om de lokale besturen te inspireren. Het is een justitieassistent die voor elke persoon met een taakstraf op zoek kan gaan naar de meest geschikte plaats en invulling. “De lijst met mogelijkheden is lang”, zegt Tiebout. “Er is in elke gemeente genoeg werk. Laat ons dus van elke werkstraf straf werk maken”.

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 mei 2021
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief