AFFLIGEM - Groen eist actie - Geen cijfers, geen verkeersveiligheid

C21

AFFLIGEM - Groen eist actie - Geen cijfers, geen verkeersveiligheid

Verkeer2024
 

“Er zijn geen cijfers beschikbaar over het aantal uitgevoerde snelheidscontroles in 2024”, zo laat het gemeentebestuur van Affligem weten. Dit bewijst voor Groen Affigem dat verkeersveiligheid geen prioriteit is voor deze meerderheid.

Het ontbreken van deze gegevens maakt het immers onmogelijk om te controleren hoe veilig onze wegen zijn. Volgens gemeenteraadslid Jo Lamberts is dit onaanvaardbaar: "Veilig verkeer zonder controle is onmogelijk. Controle alleen is niet voldoende—ook veilige infrastructuur en educatie zijn essentieel—maar het is wel noodzakelijk. We vragen daarom meer transparantie, meer controles en een gemeente waar verkeersveiligheid centraal staat."
 
In 2022 werd er slechts één snelheidscontrole uitgevoerd, en in 2023 vier. Hoewel dat een lichte stijging is, is het zorgwekkend dat er in 2024 geen cijfers beschikbaar zijn. Lamberts voegt daaraan toe: “Het gemeentebestuur beweert dat er geen cijfers zijn, maar de vraag blijft of ze die überhaupt hebben opgevraagd. Als ze dat hadden gedaan, hadden ze de cijfers zeker gekregen. Dat de burgemeester zelf niet weet hoeveel controles er zijn geweest, maakt duidelijk dat verkeersveiligheid geen prioriteit is.”
 
De cijfers van september 2022 tot augustus 2023 lieten zien dat van de 1.556 gecontroleerde voertuigen, 328 te snel reden. Dat is 20% van de bestuurders. "Dit zijn schokkende cijfers en ze tonen aan dat er dringend meer controle nodig is," vervolgt Lamberts. Ondanks deze alarmerende resultaten blijft het bestuur inactief.
 
Het gemeentebestuur verwijst naar een personeelstekort bij de verkeerspolitie, maar volgens Groen Affigem is dat geen geldig excuus. "Elke burgemeester is verantwoordelijk voor de veiligheid in zijn of haar gemeente. Als hoofd van de bestuurlijke politie en vast lid van de zonale veiligheidsraad had onze burgemeester hiervan op de hoogte moeten zijn of hij zou een goede reden moeten hebben waarom hij niet op de hoogte is," aldus Lamberts.
 
Groen pleit voor meer controles, veilige schoolomgevingen en betere infrastructuur voor voetgangers en fietsers. “We zijn het enige progressieve alternatief dat kiest voor echte verandering. Samen maken we Affligem verkeersveilig voor iedereen,” besluit Lamberts.
Zondag is de kans om te stemmen voor verandering. Stem voor een verkeersveilig en progressief Affigem. Stem voor Groen! besluit Jo.
 
Meer informatie  vind je op www.groenaffigem.be/programma.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 okt 2024
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief