KESTER - Op de top van de Kesterheide werd een boek voorgesteld van '150 jaar Gilde van het paardenvolk'

C21

KESTER - Op de top van de Kesterheide werd een boek voorgesteld van '150 jaar Gilde van het paardenvolk'

Editie_gooik_paarden_8__kopie_
Een boek over het paardenvolk van Kester.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_paarden_2__kopie_
De bezoeker kan heel wat oude foto's ontdekken.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_paarden_3__kopie_
Op bepaalde foto's zelfs met Michel Doomst (rechts)als trommelaar er op.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_paarden_5__kopie_
Tal van foto's. - Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_paarden_6__kopie_
Het nieuwe boek. - Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_paarden_7__kopie_
Het bestuur van de 'mannen van het paardenvolk'. - Foto Marc Colpaert
 
Er was heel wat aandacht voor de boekvoorstelling van '150 jaar Gilde van het paardenvolk', een uitgave gemaakt door 'de mensen van het paardenvolk' in samenwerking met de Heemkundige Kring van Gooik. Tijdens het  weekend van 23 en 24 oktober was er naast de boekvoorstelling ook nog een tentoonstelling met authentiek beeld- en filmmateriaal en tal van documenten in de chalet van de Heideruiters in Kester. Gedurende het weekend ook nog op zondag 24 oktober is iedereen er welkom van 10 tot 17 uur.
 
 
De Gilde van het Paardenvolk is ontstaan een150 jaar geleden en heeft vandaag zijn vaste stek gevonden in de gemeente Kester, maar ook in Herfelingen en Oetingen is deze Gilde actief. "Onze gilde is  zoals de naam het zegt, een vereniging met een heel speciaal doel om ons jaarlijks in te zetten voor de rondgang van de H. Drievuldigheidsprocessie. Die plechtige ommegang doet op de zondag na Pinksteren op haar route de kerken van Kester, nadien Herfelingen  en als laatste Oetingen, uit het voormalig Kestergewoud aan", aldus Marc Van Hoegaerden. Daarnaast blijkt uit historische documenten dat de drie gemeenten vele jaren geleden zowel bestuurlijk als kerkelijk nauw met elkaar verbonden waren. Volgens de overlevering werd de processie indertijd ingesteld omdat het Kestergewoud van de pest gevrijwaard is gebleven. Dit is een beetje vergelijkbaar met het hele Pauwelgebeuren in Galmaarden.
 
Boek en tentoonstelling
 
Het 150-jarig bestaan van de Gilde van het Paardenvolk werd tijdens het weekend van 23 en 24 oktober in de kijker gezet. Er was dan de officiële voorstelling van het boek ‘150 jaar Gilde van het Paardenvolk’, een uitgave in samenwerking met de Heemkundige Kring van Gooik. Tijdens datzelfde weekend is er ook een tentoonstelling met authentiek beeld- en filmmateriaal en documenten in de chalet van de Heideruiters Kester, gelegen in de Heidestraat 10, in Kester; die dan toegankelijk is van 10 tot 17 u. Iedereen is welkom.

Voor de geïnteresseerden : het boek kan besteld worden bij Lucienne Lissens (0473/852797) en Marc Van Hoegaerden (0476/705828), of bij tal van handelaars in Gooik die al de vorige boeken van de Heemkundige Kring ook verkopen.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 okt 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief