HERNE – Herinneringen rond 100 jaar muziek en dorpsleven in Sint-Pieters-Kapelle

HERNE – Herinneringen rond 100 jaar muziek en dorpsleven in Sint-Pieters-Kapelle

Erfgoed_-_tentoonstelling_spk
HERNE – Herinneringen rond 100 jaar muziek en dorpsleven in Sint-Pieters-Kapelle - © deschuyffeleer
 

Steeds in het kader van het Eeuwfeestival tijdens het laatste aprilweekend naar aanleiding van haar 100 jarig bestaan pakt de Koninklijke Fanfare Sint-Pieters-Herleving in nauwe samenwerking met de plaatselijke erfgoedvereniging HERinNEring en het gemeentebestuur vanaf zaterdag 27 april ook uit met een uitzonderlijk rijk gestoffeerde tentoonstelling rond herinneringen aan 100 jaar muziek en dorpsleven in Sint-Pieters-Kapelle. De tentoonstelling in de polyvalente gemeentelijke feestzaal loopt door tot en met zondag 5 mei. En op zondag 28 april wordt daarbij alvast ook ingepikt op Erfgoeddag met zijn algemeen motto 'Hoe maakt u het?'

Een nostalgische reis
 
Wie de tentoonstelling bezoekt mag zich meteen gepakt wanen door een teletijdsmachine. Zij en hij wacht dan immers een ontluikende en allicht bijwijlen ook nostalgische reis langs foto's, filmpjes en allerhande schatten uit de oude doos doorheen 100 jaar muziek en dorpsleven. Tijdens hun reis ontmoeten de bezoekers verrassend genoeg ook de 100 handgemaakte muzikanten die enige tijd terug al het levenslicht zagen in een flessenoven in Kokejane. Die glazen muzikanten worden overigens te koop aangeboden voor het goede doel.
 
Erfgoeddag 'Hoe maakt u het?'
 
Op Erfgoeddag onder het algemeen motto 'Hoe maakt u het?' kunnen kinderen en volwassenen onder meer muziekinstrumenten en geluid leren maken. Door toedoen van de Muzikale Vulkaan kunnen de kinderen tijdens muzikale workshops zelf instrumenten leren maken met recyclagemateriaal. Die workshops starten telkens om 13, 15 en 17u, nemen een uur in beslag en worden meteen gevolgd door een optreden als volleerde muzikanten op het podium van het Eeuwfeestival. Bovendien kan iedereen ook, met de hulp van allerlei technologische snufjes, experimenteren met sonificatie. Dat houdt het creëren van elektronisch geluid in aan de hand van bewegen. Studenten van de Erasmushogeschool van Brussel en van de PXL Hogeschool van Hasselt staan daarbij in voor de begeleiding. Nog die dag kunnen de kinderen spelen zoals de kinderen in Bruegels tijd. Verder wordt er ook nog een expo opgezet rond Baziel Billiet, een componist uit Herne. Daarbij worden onder meer zijn zangboeken met kluchtenliederen getoond.
 
Jubileumboek
 
Voor meer achtergrondinformatie en pittige anekdotes kunnen de bezoekers overigens steeds verder terecht in de exclusieve reisgids die het prachtige jubileumboek 'Koninklijke Fanfare Sint-Pieters-Herleving – 1919-1920 – Honderd jaar muziek en meer' wel is en bij de opening van de tentoonstelling op zaterdag 27 april om 11 u wordt voorgesteld.
 
De tentoonstelling is toegankelijk op zaterdag 27 en zondag 28 april evenals op woensdag 1, zaterdag 4 en zondag 5 mei telkens van 13 tot 18 u. Tijdens de gewone weekdagen kan de expo bezocht worden telkens van 19 tot 21 u. Op donderdag 2 mei is er bovendien ook nog een scholendag voorzien.
 
Meer info op www.uwfanfare.be  en deze pagina’s op Editiepajot/Herne  
HERNE – Fanfare geeft prachtig jubileumboek uit naar aanleiding van haar 100-jarig bestaan
HERNE – Personen met een beperking kunnen mee musiceren op feesteditie van Muziek Anders
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 apr 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 08 dec 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 07 dec 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 07 dec 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 05 dec 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 05 dec 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 05 dec 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 01 dec 2019

archief