HERNE – Fanfare geeft prachtig jubileumboek uit naar aanleiding van haar 100-jarig bestaan

C21

HERNE – Fanfare geeft prachtig jubileumboek uit naar aanleiding van haar 100-jarig bestaan

Cover_fanfareboek
HERNE – Fanfare geeft prachtig jubileumboek uit naar aanleiding van haar 100-jarig bestaan
 
Sph100_boek_54_en_55
HERNE – Fanfare geeft prachtig jubileumboek uit naar aanleiding van haar 100-jarig bestaan - Foto ingezonden
 

De Koninklijke Fanfare Sint-Pieters-Herleving mag dit jaar 100 kaarsjes uitblazen. Zij doet dat met een groots Eeuwfeestival tijdens het weekend van zaterdag 27 op zondag 28 april op de Wippeweide in het hartje van Sint-Pieters-Kapelle. Tegelijkertijd loopt dan in de polyvalente feestzaal, mede in het kader van Erfgoeddag, de tentoonstelling 'Herinneringen – Honderd jaar muziek en dorpsleven'. Bij die opening wordt tevens het jubileumboek 'Koninklijke Fanfare Sint-Pieters-Herleving 1919-2019 Honderd jaar muziek, en meer' voorgesteld.

Voor de productie van het boek ging Sint-Pieters-Herleving haast vanzelfsprekend aankloppen bij zijn eigen spelend lid Jan Heyvaert, die buiten de fanfare actief is als vertaler, auteur en uitgever. Hij stelde het boek samen en coördineerde ook de productie ervan, maar het wordt wel in eigen beheer uitgebracht door de fanfare.
 
Geen klassiek jubileum-overzicht
 
Of het een klassiek jubileum-overzicht is geworden? Jan antwoordt duidelijk: "Beslist niet, en daar zijn twee hoofdredenen voor. Om te beginnen komt er ook een tentoonstelling van negen dagen en we wilden geen 'dubbel op'. Het boek is met andere woorden geen veredeld soort catalogus van wat er op de tentoonstelling te zien is. Daarnaast was er de beperking van het bronnenmateriaal. Een groot deel van het archief is spoorloos, zodat we over de beginperiode van de fanfare, zeg maar tot ongeveer 1950, heel weinig materiaal hebben. Een klassiek chronologisch boek zou dat hiaat pijnlijk blootleggen. Daarom kozen we voor een thematische benadering en krijg je hoofdstukken over de repetities door de jaren heen, over de gespeelde muziek, de eigen activiteiten en optredens voor derden. Zelfs politiek en de donkere wolken die een paar maal boven de fanfare hebben gehangen worden niet uit de weg gegaan!"
 
De teksten zijn geschreven op basis van archiefstukken en gesprekken met oud-leden of hun kinderen. Dat leverde ook flink wat anekdotisch materiaal op, dat in de vorm van losse tekstjes in de hoofdstukken werd ingepast. En de illustraties? Jan Heyvaert: "Die komen niet alleen uit het archief van de vereniging zelf. De fanfare kon dankbaar gebruik maken van privé-archieven, waaronder die van oud-muzikant en gewezen bestuurslid Adrien Meulenijser en verzamelaar Roger Kestens. Dankzij laatstgenoemde zijn er al uit 1896 sporen van een fanfare opgedoken!"
 
Cultuur is de fanfare
 
Jan Heyvaert schreef ook het voorwoord van het boek: “Als er in 1919 één iemand zou hebben durven denken dat mensen ooit hun informatie van een lichtgevend schermpje zouden plukken in plaats van ze uit boeken te halen, dan zou het Jules Verne geweest zijn. Maar die was toen al veertien jaar dood. Colporteurs leurden niet van deur tot deur met encyclopedieën, daar hadden mensen zo vlak na de eerste wereldoorlog de middelen niet voor. Wel werd dat jaar het eerste radioprogramma uitgezonden, maar dat was in Nederland. Hier en daar had iemand een vaste telefoon aan de muur hangen. Berichten werden door de veldwachter aan de bevolking voorgelezen op een roepsteen bij de kerk, na de hoogmis op zondag”.
 
“In 2019 is de veldwachter nog slechts een standbeeld bij dezelfde kerk, is radio digitaal en belt zo goed als iedereen draadloos”, luidt het verder. “Hier en daar staat nog een encyclopedie stof te verzamelen, maar de digitale versie daarvan is zowat het eerste wat mensen raadplegen als zij informatie zoeken. In die Wikipedia komt op de pagina over Sint-Pieters-Kapelle naast geschiedenis, geografie en politiek ook cultuur aan bod. In niet meer dan twee zinnetjes weliswaar, maar die gaan uitsluitend over de Koninklijke Fanfare Sint-Pieters-Herleving. Met andere woorden: anno 2019 doet het alwetende internet niets anders dan cultuur in dit dorp vereenzelvigen met zijn fanfare. Dat is misschien een klein beetje onterecht maar alleszins spreekt het boekdelen”.
 
Honderd muzikale jaren aan de eeuwigheid toevertrouwd
 
En Jan besluit: “Over het leven van die fanfare tussen 1919 en 2019 zal de bronzen veldwachter vanaf zijn sokkel niets vertellen. Evenmin komt er een daaraan gewijde website. Wel legde de huidige generatie van de fanfare de geschiedenis van haar maatschappij vast op de pagina's van het onverwoestbare medium dat een boek nog altijd is. Dit boek. En nee, encyclopedische aspiraties heeft dit werk niet: het wil niets meer dan de afgelopen honderd muzikale jaren op een prettig leesbare en raak geïllustreerde manier aan de eeuwigheid toevertrouwen en de deur naar de toekomst open zwaaien. Of het daarin geslaagd is, zal de lezer kunnen beoordelen zodra zij of hij de laatste pagina heeft omgedraaid”.
 
Het bijzonder fraai en rijkelijk geïllustreerd jubileumboek telt 112 bladzijden nostalgie, geschiedenis, weetjes, foto's uit de oude doos, vergeelde affiches en beklijvende teksten over gisteren, vandaag en ook morgen. Het kost 30€ en kan besteld worden via uwfanfare@gmail.com
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 apr 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief