LENNIK - Bushalte in het midden van rotonde

C21

LENNIK - Bushalte in het midden van rotonde

Bushalte_in_rotonde_foto_easteregg

Nog voor het bouwverlof neemt Lennik de rotonde aan de Kroonstraat in gebruik. In het midden van de rotonde komt er een stopplaats voor de autobussen van De Lijn. De rotonde is de eerste in haar soort in Vlaanderen.

In Sint-Kwintens-Lennik wordt het kruispunt van de Kroonstraat, Krommestraat, Negenbunderstraat en Jozef Van Den Bosschestraat omgevormd tot een rotonde met een groot middenplein. De autobussen van de Lijn, komend van de Kroonstraat en de Jozef Van Den Bosschestraat, zullen het middenplein oprijden. Dat bespaart de chauffeurs het lastige bochtenwerk op de rotonde. De doorsteek wordt uitsluitend voor bussen mogelijk gemaakt. Bij het verlaten van het middenplein heeft de bus geen voorrang.
Voor de gebruikers van het openbaar vervoer is er op het middenplein een opstapplaats. De reizigers moeten wel eerst de rotonde oversteken. Dat kan via drie oversteekplaatsen met zebrapaden.
Tot nu werd nergens anders in Vlaanderen een soortgelijke rotonde aangelegd. Aan de nieuwe rotonde van Kampenhout-Sas rijden de bussen ook het middenplein op maar daar kunnen de reizigers via trappen de rotonde verlaten.
Busreizigers vragen zich af of het wel veilig is om de rotonde te moeten oversteken. 'Het ontwerp gebeurde met volledig akkoord van de betrokken partijen', zegt Karel Van Belle, hoofd Openbare Werken van de gemeente Lennik. 'De dienst Wegen & Verkeer Vlaams-Brabant gaf zijn goedkeuring aan het ontwerp. De rotonde ligt immers op de gewestweg N282. Voor de busreizigers zijn er veilige zebrapaden en de rotonde ligt binnen de zone 50. De fietsers delen de weg met het autoverkeer maar ze rijden op fietssuggestiestroken die een paar centimeters lager liggen dan het wegdek. Daardoor zal het verkeer voldoende worden vertraagd. We lopen zes maanden voor op de planning zodat de werken nog voor het bouwverlof klaar zullen zijn.'
'De veiligheid van de reiziger is uiteraard onze grootste zorg. We vermoeden dat de voetganger op een veilige manier zal kunnen oversteken. Wanneer een autobus aan een gewone halte stopt dan moet de gebruiker toch ook een keer per dag de straat oversteken', zegt Filip Jacobs van De Lijn Vlaams-Brabant.
Bij de Bond van Trein- , Tram- en Busgebruikers (BTTB) neemt men een afwachtende houding aan. 'We hebben geen ervaring met stopplaatsen binnen een rotonde. Ik vraag me af of dit de beste oplossing is. Veel zal afhangen van de verkeersdrukte op de rotonde', zegt woordvoerder Jan Van Severen.
De Fietsersbond vindt deze aanpak in het voordeel van de fietser. 'De autobuschauffeur zal bij het verlaten van het middenplein de fietser op de rotonde beter zien aankomen. Als de bus meerijdt op een rotonde bevinden de fietsers zich dikwijls in de dode hoek. Dat is nu uitgesloten', zegt directeur Patrick D'haese. 'Of het ook voor voetgangers een veilige oplossing, is de vraag. De automobilist moet op een rotonde heel waakzaam zijn. Nu zal hij ook met oversteekplaatsen rekening moeten houden’.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 apr 2008
Editiepajot
Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 20 mei 2024

archief