LENNIK vangt bot bij de Raad van State

C21

LENNIK vangt bot bij de Raad van State

Nellekenbord

De Vlaamse regering wil net zoals ze gedaan heeft met de ‘Witseboom’ in Sint-Pieters-Leeuw en ‘Den Dikken Eik’ op Tomberg graag de historische dries van ’t Nelleken beschermen als ‘waardevol houtig erfgoed’. Dat was evenwel niet naar de zin van het Lennikse gemeentebestuur dat bij de Raad van State een verzoekschrift indiende om de klassering tegen te houden.

De Raad van State verwierp echter de vordering. Maandag ll. wou de oppositie tijdens de gemeenteraad graag een stand van zaken in verband met het beschermingsdossier van ’t Nelleken. De Lennikse schepen Geert De Cuyper, bevoegd voor o.a. milieu en cultuur, wou evenwel geen antwoord geven, omdat “de vraag niet op voorhand schriftelijk werd ingediend en het dossier te ingewikkeld was”. De beslissing van de Raad van State doorkruist deels de plannen van de gemeente Lennik om op Eizerings grondgebied een windturbinepark neer te poten.

Het mooie pleintje van ’t Nelleken ligt een beetje in de hoogte en is omringd door eeuwenoude beuken. Het wordt getypeerd door de bedevaarderskapel van Sint-Berlindis. Dit plein is een Frankische dries, een oude nederzettingsvorm kenmerkend voor Vlaanderen en Zuid-Nederland. In de Middeleeuwen deed een dries dienst als gemeenschappelijke weide waar het vee 's avonds naartoe werd gedreven.
 
Ook de Vlaamse minister bevoegd voor Onroerend Erfgoed had opgemerkt dat ‘t Nelleken een waardevolle historische site was. In het kader van de bescherming van ‘waardevol houtig erfgoed in Vlaanderen’ heeft het Agentschap Ruimtelijke Ordening van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap daarom een procedure opgestart om ‘t Nelleken te beschermen. Niettegenstaande de gemeente dit initiatief in 2007 volledig steunde, nam het gemeentebestuur opeens een bocht van 180 graden en probeerde het deze beschermingsprocedure te laten stopzetten en tekende beroep aan bij de Raad van State tegen de opname van het dorpspleintje en delen van de straten Eizeringenstraat, Oude Geraardsbergsestraat en Nellekenstraat.
 
Verwerping door Raad van State
De Raad van State deed onlangs uitspraak en verwierp het verzoek. Dat is niet naar de zin van schepen Geert De Cuyper. Hij verklaarde eind vorige week nog aan de pers: "Ik vind dat de hogere overheid zich te veel inmengt met gemeentelijke aangelegenheden terwijl wij zelf plannen hadden om 't Nelleken te beschermen. Een klassering brengt allerlei problemen mee voor de eigenaars van gebouwen. Bovendien moet het gemeentebestuur bij restauraties van beschermde gebouwen telkens een deel van de kosten subsidiëren. We willen zelf voor de bewaring van de site instaan zodat de bewoners er geen last van hebben."
Carl Dewever, die het kasteel van Eizeringen restaureert en dus vertrouwd is met de regelgeving in verband met de klassering van historische gebouwen en de subsidiereglementering, spreekt dat tegen: “De uitspraak van de schepen is gratuit. De eigenaar van de bomen kan maximaal subsidie vragen voor het snoeien en het onderhoud van de beuken. Dit loopt gewoonlijk via een onderhoudspremie en daar moet de gemeente nooit voor meebetalen. Hoeveel zou dat uiteindelijk kosten? Waarschijnlijk vele malen minder dan wat de gemeente aan advocatenkosten heeft gespendeerd om de bescherming van ‘t Nelleken tegen te houden. Enkel bij een restauratiepremie moeten de gemeente en de provincie meebetalen, maar dat is in dit dossier totaal niet aan de orde.”
 
Windturbinepark op de helling?
Voorts verklaarde schepen De Cuyper vorige week aan de pers dat "de klassering van 't Nelleken en de windturbines niets met elkaar te maken hebben". Dit blijkt niet te kloppen. Volgens Het Laatste Nieuws haalt de gemeente Lennik in het verzoekschrift tot schorsing en nietigverklaring, dat de advocaten van de gemeente bij de Raad van State hebben ingediend, als argumentatie voor haar beroep aan dat de bescherming “negatieve gevolgen kan hebben voor het windturbineproject”.
Carl Dewever, die ook lid is van de dorpsvereniging Eizeringen Leeft!, reageert verwonderd: “Misschien ware het nuttig dat schepen De Cuyper de laatste versie van het Cultuurbeleidsplan van de gemeente Lennik erop naslaat. Want in dit beleidsdocument, waarvan hijzelf het voorwoord schreef, staat zwart op wit te lezen dat de ‘open ruimte, landschappelijke schoonheid, rust en stilte de sterkten zijn van het hele Pajottenland. Zij worden een steeds zeldzamer goed in een steeds drukker Vlaanderen. Zij zorgen voor levenskwaliteit. Op een boogscheut van de Europese hoofdstad vormt het natuur- en cultuurlandschap van Lennik – met zijn trage wegen, monumenten en waardevolle landschappen en dorpsgezichten – onvervangbaar erfgoed dat permanente aandacht en zorg verdient.’
 
Oproep tot dialoog
De Cuyper zei verleden week nog dat de gemeente zelf wil instaan voor de bewaring van de site. “De Eizeringenaren zijn bijzonder geïnteresseerd om te horen welke plannen dat dan wel mogen zijn, want tot op heden heeft de schepen geen enkel initiatief genomen om hierover met de bevolking te communiceren. Ook wanneer Eizeringen Leeft! vragen stelt houdt de schepen de kiezen op elkaar. Hij blijft vooralsnog elk overleg weigeren. Hopelijk komt daar gauw verandering in en kan de dialoog met het gemeentebestuur op een volwaardige manier worden aangevat”, aldus Dewever.

Bron en Website: www.eizeringen.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mrt 2010
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief