LENNIK – Start campagne “Week van de Smaak”

C21

LENNIK – Start campagne “Week van de Smaak”

Dsc01574
 
Dsc01578
Dsc01584
Dsc01589
 
Dsc01585

Vlaams minister Bert Anciaux stelde op een lentepicknick in de tuinen van het kasteel van Gaasbeek Guy Van Cauteren, chef-kok van ’t Laurierblad in Berlare, voor als nieuwe peter van de Week van de Smaak 2008. Dit cultureel evenement rond smaak en eetcultuur voor Vlaanderen en Brussel gaat dit jaar door van 13 tot 23 november. De minister doet een oproep tot iedereen die in Vlaanderen en Brussel met smaak begaan is originele projecten in te dienen.  

Voor 2008 is Frankrijk weerhouden als gastland en Lier is voor één jaar Stad van de Smaak. De Pallieterstad tekent dan ook voor een rits bijzondere activiteiten. Zo wordt op de laatste dag van de Week heel Vlaanderen er ontvangen voor een groot slotevenement. Gouverneur van Limburg Steve Stevaert wijdt zich vol enthousiasme aan het voorzitterschap van het beschermcomité.
 
Vorig jaar werden maar liefst 1300 projecten aangemeld door 750 verschillende deelnemers. Dit jaar worden alle projecten gegroepeerd in een aparte brochure per provincie. Hierdoor krijgt het publiek een beter overzicht en krijgen de deelnemers maximale aandacht.
 
In navolging van Zwitserland in 2006 en Italië vorig jaar treedt Frankrijk op als gastland voor 2008. Dat de culinaire geschiedenis van Vlaanderen sterk wordt beïnvloed door de Fransen staat buiten kijf. Frankrijk en smaak worden vaak in één adem vernoemd. Wijn, charcuterie, kaas, fruit, groenten en de typische Franse gerechten zoals sole meunière, gratin dauphinois, franchipane, ... getuigen hiervan. De culinaire geschiedenis van Frankrijk is dan ook zo belangrijk voor de Vlaamse keuken dat het onmogelijk is haar weg te denken..
 
Televisie- en meesterkok Guy Van Cauteren van ’t Laurierblad in Berlare toont zich meer dan vereerd met zijn peterschap. In zijn toespraak legde hij de klemtoon op de Franse finesse en de Vlaamse degelijkheid. Ook waarschuwde hij voor smaakvervlakking. “Een perfect gerecht is een schakering van zoet, zuur, bitter en zout in de juiste verhouding”. Hij vindt het ook primordiaal om de belangstelling van jongeren te prikkelen. Tijdens de Week van de Smaak lanceert hij samen met Uitgeverij Davidsfonds, De Gezinsbond en EETiKET trouwens een nieuw kinderkookboek gestoffeerd met leuke kinderverhalen. Kinderen kunnen in die zin hun verhalen en tekeningen vóór 15 mei bezorgen aan Peter Guy p/a. FARO, Priemstraat, 51 te 1000 Brussel.
 
Met de Week van de Smaak worden gemeenten, verenigingen, scholen, bedrijven, restaurants, kortom iedereen opgeroepen om rond het thema te werken en Vlaanderen te verwennen met creatieve ideeën en originele acties rond smaak en eetcultuur. De alomvattende gids is gratis te verkrijgen via  http://www.weekvandesmaak.be . Inschrijven kan tot 15 juni via de on-line inschrijvingsdatabank op dezelfde website.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 apr 2008
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jul 2024
Marc Sluys | 29 jun 2024

archief