LENNIK - Brandweer bestaat 120 jaar

C21

LENNIK - Brandweer bestaat 120 jaar

Veilighiedshappening_2010_lennik_-_deschuyffeleer__17_
Burgemeester Willy De Waele en Commandant Koen Roesems. - Foto's © Deschuyffeleer
 
Veilighiedshappening_2010_lennik_-_deschuyffeleer__2_
 
Fotocollage_deschuyffeleer_veilighiedshappening_2010
 
Veilighiedshappening_2010_lennik_-_deschuyffeleer__10_
Anne Abeels verantwoordelijke hulpdienst afdeling Lennik-Gooik Linda Camerlynck verantwoordelijke Snel InerventieTeam en het Dringend Sociaal Interventieteam © Deschuyffeleer
 
Veilighiedshappening_2010_lennik_-_deschuyffeleer__14_
Flemish Caledonian Pipes en drums Gent - © Deschuyffeleer
 

Naar aanleiding van haar 120-jarig bestaan zette de brandweer van Lennik zondag een grootse veiligheidshappening op. Vooral in de namiddag zakten heel wat mensen onder een pril zonnetje af naar de campus van het Gemeenschapsonderwijs.

Toch bleef de feestvreugde bij de brandweermensen getemperd door het uitblijven van de uitvoering van de brandweerhervorming. Hierdoor blijven centrumgemeenten zoals Lennik met een financiële kater opgescheept. Toch komen de verantwoordelijkheid zowel van de commandant als van de burgemeester in het gedrang indien niet voldoende wordt geïnvesteerd in personeel en middelen. Het Lenniks brandweerkorps geniet overigens tot op vandaag van een uitstekende reputatie zowel voor dringende medische hulpverlening als voor interventies bij brand.
 
Beroepskern
Commandant Koen Roesems ziet zich ook de komende jaren geplaatst voor twee uitdagingen. “Er is vooreerst de noodgedwongen uitbouw van een beroepskern bij gebrek aan een aangehouden beschikbaarheid van een afdoend aantal vrijwilligers. Daarnaast is er de realisatie van de voorpost in Tollembeek”, doet hij zijn verhaal. “Omdat op het waarborgen van de veiligheid geen prijs staat, moeten de beleidsmensen goed de gevolgen beseffen van het niet toekennen van voldoende financiële middelen” waarschuwt hij. “Zo willen wij graag komen tot een beroepskern van 24 leden, vandaag zijn dit er nog maar 11. Wij hopen dan ook dat het gemeentebestuur zo vlug mogelijk de nodige financiële middelen daartoe vrijmaakt. Deze kern moet dan nog bijkomend een beroep kunnen doen op een groep vrijwilligers”.
 
Daarentegen loopt de realisatie van de voorpost in Tollembeek wel van een leien dak. “Mede door de inbreng van voldoende financiële middelen voor de investeringskosten door de gemeenten Bever, Galmaarden en Herne zal de voorpost, indien alles naar plan verloopt, toch toekomend jaar kunnen in gebruik genomen worden, temeer daar de personeelsbezetting ook stilaan een positieve trend vertoont”, aldus nog Koen Roesems.
 
Bijdrage
Ook burgemeester Willy De Waele rukt zich de haren uit het hoofd voor het financieren van zijn korps door het uitblijven van de brandweerhervorming. “De huidige financiële regelgeving is structureel nefast voor het bestuur en de inwoners van Lennik. Zij moeten mede instaan voor de veiligheid voor de burgers van Gooik en Roosdaal. Op jaarbasis moet Lennik zo’n 900 000 euro ophoesten terwijl dit voor Gooik en Roosdaal beperkt blijft respectievelijk tot 160 000 euro en 250 000 euro”, zegt een immer strijdvaardige burgemeester. “Ons bestuurscollege heeft dan ook besloten de collega’s van Gooik en Roosdaal schriftelijk uit te nodigen jaarlijks ieder een vrijwillige bijdrage van 250 000 euro bij te betalen. Zo zou het kostenplaatje voor Lennik kunnen teruggedrongen worden en zouden de lasten meer eerlijk verdeeld zijn in afwachting van een definitieve evenwichtige financiële regeling op federaal niveau”.
 
Indien zowel Gooik als Roosdaal niet ingaan op de Lennikse voorstellen voorziet Willy De Waele op termijn overigens wel problemen voor de hulpverlening in de streek. Bijkomstig zou de Lennikse bevolking ook kunnen geconfronteerd worden met de noodgedwongen afbouw van een reeks niet prioritaire dienstverleningen.
 
 
Autopompwagen
In het kader van de voorbereiding van de brandweerhervorming kreeg de Lennikse brandweer recent wel reeds de toezegging van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom voor het spoedig leveren van een nieuwe autopompwagen ter waarde van 248 700 euro en voor het beschikbaar stellen van een krediet van 70 000 euro voor de aankoop van materiaal.
 
Ondanks alle financiële perikelen had het dynamisch team van commandant Koen Roesems voor de veiligheidshappening andermaal gezorgd voor een rijkgevuld en afwisselend feestprogramma. Naast allerlei demonstraties, tentoonstellingen en infostanden, waren er ook heel wat attracties voor groot en klein. De happening werd afgesloten met een schuimtapijt voor de kinderen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 sep 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief