LENNIK - Willy De Waele neemt ontslag als burgemeester

C21

LENNIK - Willy De Waele neemt ontslag als burgemeester

Willy_de_waele_2010_p200
Burgemeester Willy De Waele. - Foto © Deschuyffeleer

Maandagavond, bij de aanvang van de gemeenteraad, deelde Willy De Waele mee dat hij vorige week als burgemeester zijn ontslag heeft ingediend bij Geert Bourgeois, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur. Burgemeester De Waele zei dat hij om persoonlijke redenen opstapt. Toch leidde De Waele deze avond nog de Lennikse gemeenteraad, want zolang het ontslag niet officieel aanvaard is door de minister, blijft hij op post. Volgens sommige bronnen zou het ontslag pas effectief ingaan begin 2011.

Intussen zal het bestuur van de Lennikse Open-VLD zich moeten buigen over de opvolging van burgemeester De Waele. Volgens welingelichte bron staat de liberale politica en schepen Irina De Knop als eerste in de rij om de burgemeester op te volgen. Gemeenteraadslid Filip Van Ginderdeuren (LvB, Open-VLD) wordt dan wellicht schepen.
Willy De Waele deelde zijn beslissing vrijdag al mee aan het schepencollege. Veel uitleg gaf hij niet op de gemeenteraadszitting van maandag. Hij diende zijn ontslag in om persoonlijke redenen. Het is evenwel bekend dat er al geruime tijd strubbelingen zijn binnen het Lennikse college van Burgemeester en Schepenen. Volgens insiders had hij het regelmatig aan de stok met schepenen Geert De Cuyper (Lennik 2000) en Eddy Warrand (LvB, Open-VLD).
Op de gemeenteraad zei gemeenteraadslid Irina De Knop dat de fractie van de Lijst van de Burgemeester als één man achter De Waele blijft staan en zijn beslissing respecteert. Erik O, fractieleider van coalitiepartner Lennik 2000, dankte De Waele voor de samenwerking en verklaarde dat de politieke formatie de coalitieovereenkomst zal blijven respecteren. Hij sprak de hoop uit dat de opvolger van Willy De Waele eveneens een sterke Vlaamse reflex zal hebben.
De 73-jarige Eizeringenaar geniet nationale bekendheid wegens zijn strijd voor de splitsing van het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Wekelijks houdt hij in het hele land toespraken om de verfransing toe te lichten en te pleiten voor de splitsing van BHV. Hij is bovendien zeer goed op de hoogte van de grote geldstromproblematiek van Vlaanderen naar Brussel en Wallonië. Bij de top van Open-VLD kreeg hij weinig gehoor omwille van zijn expliciete Vlaamse standpunten, maar bij de basis geniet hij een zekere populariteit. Willy De Waele liet ook niet na om de grote financiële lasten die de kleine gemeenten moeten dragen voor de politie- en veiligheidsdiensten aan te klagen bij de Vlaamse en federale overheden.
De Waele maakte zijn debuut in de gemeenteraad van het toenmalige Sint-Kwintens-Lennik in 1970. Gedurende twee bestuursperiodes was hij als schepen verantwoordelijk voor het financieel beheer van de gemeente. In januari 2001 werd hij tot burgemeester benoemd en leidt sindsdien een coalitie van de (liberale) Lijst van de Burgemeester en Lennik 2000. (22-11-2010).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 nov 2010
Yves Panneels
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief