LENNIK - Ardense Voskoppen begrazen het wachtbekken naast de sporthal

C21

LENNIK - Ardense Voskoppen begrazen het wachtbekken naast de sporthal

Editiepajot_lennik_schapen_1_foto_nmerckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_lennik_schapen_2_foto_nmerckx
Foto © Felix Merckx
 

Het wachtbekken naast de sporthal van Lennik is een overstromingsgebied dat volgens het gewestplan in natuurgebied ligt. Met de aanpalende weiden heeft het een oppervlakte van nagenoeg anderhalve ha. Het is gelegen naast het Gemeentelijk Wandelknooppuntennetwerk. Daar grazen nu 13 Ardense Voskoppen.

in overleg met het Vlaamse Gewest en Afdeling Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant én op advies van de Milieuraad en Natuurpunt MOLennik werd beslist deze oppervlakte te laten begrazen door het schapenras Ardense Voskoppen’.(ecologisch beheer). Het is een proefproject dat na een jaar zal worden geëvalueerd.
 
De voorafgaande afsluitingswerken werden uitgevoerd door gemeentelijke arbeiders.
 
De Ardense Voskop is een zeer oud schapenras dat waarschijnlijk dateert uit de tijd van de Romeinen. Het werd gekweekt in de Ardennen, eerst voornamelijk voor de coproductie, later voor de vleesproductie. Het schaap is aangepast aan de Ardense omstandigheden en is zeer robuust, sober en sterk. Het is een schaap dat zich thuis voelt in ruige omstandigheden en zowel tegen droogte als tegen nattigheid kan. Het kan eveneens perfect overwinteren onder do beschutting van bomen en struiken en is volkomen redzaam ook bij het lammeren.
 
In eerste periode zal een tiental schapen de oppervlakte begrazen. Later zal dit aantal worden verminderd om te voorkomen dat het gebied een monotone grasvlakte zou worden.
 
Op die manier zal het gebied aantrekkelijk worden voor de vlindersoort ‘het bruin blauwtje’ (één van de koestersoorten van onze gemeente) en meteen ook voor andere vlindersoorten en insecten. Door de aanwezigheid van dergelijke fauna zal dit gebiedje meteen ook een aantrekkingspunt worden voor tal van vogels.
 
Het Is de bedoeling het gebied open te houden door de groei van’ bomen en struiken te beletten. Dit is een absolute noodzaak om het ‘bruin blauwtje alle kansen te geven. Tegelijkertijd krijgen er veel wilde bloemen en planten een goede kans om hun pracht te tonen.
 
Om dit alles ‘gratis’ te realiseren zijn deze schapen een zeer goed ‘werkinstrument’. De eigenaar van de schapen is de herder Danny Luyckx uit Bunsbeek.
 
Binnenkort worden er nog enkele infoborden geplaatst waarop meer informatie over het schapenras en het wachtbekken zal vermeld worden~
 
Dit kleinschalige natuurproject is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de Overheid (gewestelijk, provinciaal en gemeentelijk) en natuurorganisaties.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 dec 2011
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief