LENNIK - Dag van de mantelzorger

C21

LENNIK - Dag van de mantelzorger

Lennik_mantelzorg_editiepajot
 

Op maandag 23 juni is het de ‘Dag van de Mantelzorg’. Mantelzorg is een relatief nieuw begrip voor het merendeel van de burgers. Toch is de uitoefening van mantelzorg al eeuwen oud. Vroeger werd het als vanzelfsprekend beschouwd dat er gezorgd werd voor iemand uit de familie of een goede vriend wanneer die persoon zwaar ziek werd of een handicap had. In de huidige maatschappij is dat niet meer het geval. Toch zijn er nog vele personen – naar schatting meer dan 200.000 personen in Vlaanderen – die deze taak wel op zich nemen. We noemen ze ‘mantelzorgers’.

Mantelzorg is een veelzijdig begrip. Van elke dag een bezoek brengen aan een zwaar zorgbehoevende buurman en een maaltijd meebrengen tot dag en nacht zorgen voor je bedlegerige partner of gehandicapt kind, het zijn allemaal voorbeelden van mantelzorg.
 
23 juni is de langste dag van het jaar en staat symbool voor de 24 uur op 24 zorg die veel mantelzorgers verlenen. Daarom zet Ondersteuning in Thuiszorg, in samenwerking met de liberale ziekenfondsen, die dag in elke Vlaamse provincie minstens één intensieve mantelzorger in de bloemetjes. Deze gratis zorgverleners ontvangen een boeket bloemen en een geschenk. Door deze actie plaatst de vereniging de mantelzorgers, die doorgaans niet met hun taken en zorgen te koop lopen, even in de schijnwerpers en geeft ze hen het gevoel dat hun onophoudende inzet geapprecieerd wordt.
 
Ook in Lennik werd een mantelzorger in de bloemetjes gezet, namelijk Roger Leuckx. Hij is al 14 maanden de mantelzorger van zijn zieke vrouw Jeanne Van Der Plas. Het paar is 48 jaar getrouwd.
Roger was vroeger stukadoor. ’s Morgens en ’s Avonds krijgt hij de hulp van een verpleegster. Overdag zorgt hij voor zijn vrouw.
 
Naar aanleiding van de dag van de mantelzorger kreeg het echtpaar het bezoek van burgemeester Willy De Waele, Annemie Baes, afgevaardigde van de liberale mutualiteiten, Rebecca Franssen, sociaal assistente regio Lennik. Ook thuisverpleegster Karen De Waele was aanwezig.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jun 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jul 2024
Marc Sluys | 29 jun 2024

archief