Kristien Van Vaerenbergh uit LENNIK pleit voor het oprichten van en nationaal register van erkende tolken

C21

Kristien Van Vaerenbergh uit LENNIK pleit voor het oprichten van en nationaal register van erkende tolken

Kristien_van_vaerenbergh_sept_2010__c__miel_pieters_face0
Kristien Van Vaerenbergh pleit voor een nationaal register van erkende tolken

N-VA-kamerlid Kristien Van Vaerenbergh pleit voor het oprichten van en nationaal register van erkende tolken. Ze wil hiermee de rechtbanken helpen om snel en gemakkelijk een goede tolk te vinden. Ook de andere overheidsdiensten kunnen dan op deze lijst van gecertifieerde vertalers en tolken terugvallen voor hun vertaalwerk.

De vrijlating van de Braziliaanse drugskoerier bij gebrek aan tolk legde nogmaals de vinger op de wonde. De Brusselse rechtbanken hebben het steeds moeilijker om tolken en vertalers te vinden die voor hen willen werken. De grote betaalachterstand van facturen, die jaar na jaar blijft bestaan, ontmoedigt vele tolken om hun diensten aan te bieden. Daarnaast is er ook een gebrek aan kwaliteitscontrole: iedereen die dat wil kan zich gerechtstolk noemen zelf zonder bewijs van kennis terzake. N-VA-kamerlid Kristien Van Vaerenbergh dient daarom een wetsvoorstel in om een nationaal register van erkende tolken te creëren.

Kristien Van Vaerenbergh: “In een internationale omgeving als Brussel mag de rol van de tolk niet langer onderschat worden. Zijn bijdrage is enorm belangrijk voor de goede werking van de rechtbanken en parketten. Mijn wetsvoorstel voorziet in de aanleg van een nationaal register van beëdigde vertalers en tolken waarin degenen worden opgenomen die slagen in een selectieproef van SELOR. Naast deze kwaliteitscontrole dient de overheid ook verder prioritair werk te maken van een stipte betaling. De huidige achterstallen demotiveren de tolken om te werken voor de rechtbanken.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 nov 2012
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief