LENNIK - Fire Observers in de States (Dag 4)

C21

LENNIK - Fire Observers in de States (Dag 4)

Editiepajot_lennik_fo_dag_4_foto_tom_vierendeels
 
Editiepajot_lennik_fo_dag_4_foto_tom_vierendeels
Editiepajot_lennik_fo_dag_4_foto_tom_vierendeels
 

Onze Fire Observers, gevestigd in Station 46 (Carl en Patrick), maken momenteel enkele benarde situaties mee. Op twee dagen tijd zijn ze al maar liefst drie keer moeten uitrijden voor schietpartijen.

De eerste was woensdag, vroeg in de morgen in een nachtclub. ‘Twee mannen werden er neergeschoten. De ene had twee schotwonden in zijn been, de andere vier in de buikstreek. Er liep misschien wel honderd man rond ons, om eerlijk te zijn waren we niet zo op ons gemak…’ Vertelt Carl. Later op de dag, na 16u werden ze weer opgeroepen voor een schietpartij. Een man was geraakt in de schouder door een drive-by. De man was nog maar ingeladen in de ziekenwagen of er kwam een nieuwe oproep binnen, twee blokken verder. ‘We kwamen als eerste ter plaatse en troffen in een woning een vrouw aan. Die was er heel slecht aan toe met een schotwonde in de nek en de rug. Bloed langs alle kanten…’. Samen met zijn tijdelijke collega’s deed hij het beste wat ze konden, zelfs toen de vrouw in hartstilstand ging. Ze kregen haar erdoor maar later op de avond kregen ze te horen dat ze het niet gehaald heeft. Bij deze laatste twee slachtoffers betrof het dezelfde dader die gewoon in het wilde weg wat aan het schieten was.
 
Sinds gisteren zijn ze ook al een ervaring rijker met een nieuw toestel, de Autopulse. Dit is toestel dat wordt gebruikt bij reanimatie. ‘Het is een harde plank welke onder de patiënt wordt geschoven en bovenop de patiënt, over de borstkas, wordt een band gespannen. Bij aanzetten van het toestel wordt de band automatisch steeds aangespannen wat voor hartmassage zorgt.’ Verklaart Carl. ‘Ondertussen kan je andere dingen doen zoals incubatie, medicatietoediening’ Het gaat om een test die momenteel loopt daar. Het toestel hebben ze ook al kunnen gebruiken tijdens een interventie bij een oudere dame die een hartstilstand had.
 
Vroeger in de morgen hebben ze ook nog twee keer moeten uitrijden voor verkeersongevallen op de autostrade. Bij het eerst betrof het een gekantelde wagen en het tweede een wagen die van de weg was geraakt.
 
Tussen de interventies door werd er veel geoefend, onder ander met een stagiair, en rookie daar genoemd. Vooral technieken om een huis te betreden worden er ingeoefend. Gisteren werd er wel heerlijk gegeten, BBQ met kip en bijhorende saus, bonen en gekookte maïskolven. ‘Het is algemeen geweten dat brandweermannen veruit de beste koks zijn’, vertelt Carl na drie dagen heerlijk eten.
 
Natuurlijk werd er ‘s avonds ook gekeken naar het laatste debat voor de presidentiële verkiezingen. Dit met de nodige commentaar van de brandweermannen.
 
Verder heeft Carl ook nog een ritje gemaakt door een door de orkaan Ike getroffen gebied (foto’s), dit was enkele weken geleden. Ike heeft in een deel van Houston een ware ravage aangericht.
 
Buiten al deze ellende valt het weer heel goed mee. Het is er snikheet en vochtig en af en toe is een ijsje welgekomen voor onze twee ‘avonturiers’. Ondanks deze warmte regent het er heel vaak, en dit geeft vele verkeersongevallen tot gevolg. Ze zullen hun werk nog hebben. Tot nu toe hebben ze enkel nog maar kunnen uitrukken voor verkeersongevallen en medische bijstand, waaronder de schietpartijen.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 okt 2008
Tom Vierendeels
Tom Vierendeels
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 11 mrt 2024

archief