LENNIK - Fire Observers in de States (Dag 5)

C21

LENNIK - Fire Observers in de States (Dag 5)

Lennik_f
 
Lennik_f
 

Donderdag was een dag zonder veel interventies. Carl mocht in de nacht van woensdag op donderdag drie keer uitrijden. Één maal voor een steekpartij waar een man zwaar toegetakeld werd. Verder was er ook nog een brandmelding en een automatisch brandalarm.

In de ochtend hadden alle Fire Observers afgesproken in Station 25. Vandaar gingen ze enkele kleine bezoekjes brengen aan verscheidene diensten en faciliteiten.
Als eerste gingen ze naar het OEC –het Operations Emergency Center-. Dit is eigenlijk de 100-centrale van bij ons. Hier werken zo’n honderd mensen die elk verantwoordelijk zijn voor politie of brandweer en medisch. Hiernaast zijn er ook nog enkele calltalkers. In dit gebouw bevind zich ook nog het crisiscentrum van Houston. Bij rampen wordt van hieruit alles gecoördineerd inzake hulpdiensten.
Hierna werd de maintenance facility en het magazijn van brandweer Houston bezocht. Hier worden alle wagens van Houston FD onderhouden en gerepareerd. Dan werd het Fire Museum bezocht. ‘Een prachtig maar klein museum, ondergebracht in een oude brandweerkazerne. Ik heb er mijn bezoek vereeuwigd door mijn naam op de poort te schrijven’, vertelt Carl. Het souvenirwinkeltje werd ook grondig geplunderd door de Fire Observers.
In de namiddag gingen ze naar de Fire Acadamy waar er verscheidene oefeningen aan de gang waren, onder andere van het HazMat-team –zie verslag 1-. Ook is er een zeer goede fire simulator. Hier is zo’n drie miljoen dollar ingekropen. De Fire Observers waren werkelijk onder de indruk van al het materieel dat die mannen daar hebben en de infrastructuur die ze hebben om te oefenen.
Na de Fire Acadamy gingen ze naar een van de drie luchthavens van Houston waar een bezoek gebracht werd aan de luchthavenbrandweer. Ze kregen door ook enkele demo’s met de crash tenders.
Tegen 18u waren ze weer aanwezig in hun kazerne en Carl staat weer op de truck en Patrick op de Engine. Na het Mexicaanse diner mocht Carl al uitrijden naar een appartementsbrand. ‘Een matras was er beginnen branden, bij onze aankomst was het vuur al geblust maar er was veel rook en daarom werd de overdrukventilator ingezet.’
Carl wou ook nog het volgende kwijt: ‘De brandweer in Amerika krijgt respect. Dat is altijd al zo geweest maar het is nog toegenomen na 11 september. De brandweer staat natuurlijk ook ten dienste van de bevolking, een pak meer als bij ons en dat kan je hier merken aan de borden die op de kazernegevels hangen "Safe Place". Iedereen is er welkom en zal steeds geholpen worden. Het is regelmatig dat er eens mensen binnenkomen om een bloeddruk te meten, mensen die vragen om hun suiker te meten, mensen die vragen om hun even te helpen iets ineen te steken,... of die gewoon langskomen om een babbeltje te maken of iets te komen drinken. Men mag hier zomaar komen binnenlopen om een drankje uit de drankautomaat te halen.’
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 okt 2008
Tom Vierendeels
Tom Vierendeels
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief