LENNIK - Dag van de Lambik stond in het teken van de kunst

C21

LENNIK - Dag van de Lambik stond in het teken van de kunst

Dsc_6035
 
Dsc_6036
Dsc_6038
Dsc_6043
 
Dsc_6052_b
Dsc_6058_b
 

Zaterdag, tijdens de eerste ‘Dag van de Lambik’, werden 18 brouwsels van acht brouwerijen uit het Pajottenland en de Zennevallei samen gebracht. Wie het verschil wou proeven tussen ‘joenk’, kriekenlambiek en oude lambik kon terecht in Eizeringen (Lennik). Het evenement stond trouwens in het teken van de kunst van het brouwen en kunst met lambik en geuze als onderwerp.

In totaal werden er 18 soorten lambik aangeboden van acht brouwerijen (Boon, Cantillon, De Troch, 3 Fonteinen, Girardin, Lindemans, Mort Subite en Timmermans). Lambik is zeldzaam geworden in drankgelegenheden. Het is dan ook zeer ongewoon dat het publiek op één plaats kon kennismaken met zo’n grote selectie lambikbrouwsels.

Organisator Yves Panneels legde uit dat de ‘Dag van de Lambik’ meer is dan alleen maar een proeverij: “Het thema is ‘in lambico artes’. Dat wil in het Latijn zoveel zeggen als ‘in lambik zitten de kunsten’. Het is een verwijzing naar de hoogontwikkelde brouwkunst in onze streek én naar diverse kunstvormen met lambik en geuze als onderwerp. Poëzie van Jan Van Nijlen, proza van Hubert van Herreweghen, proefpaletten ontworpen door Nedda (designer van 2007), een schilderij van Hessegé, muziek van Jan De Wilde en Arjaun,... zijn een paar voorbeelden, die zaterdag aan bod komen”.

Lambik bevat slechts vier ingrediënten: water, tarwe, gerst en overjaarse hop. Dit bier van spontane gisting vormt de basis voor de productie van geuze, kriek, framboise en faro. Bij het brouwen van lambik worden geen cultuurgisten toegevoegd maar doen de micro-organismen in de lucht het grote werk. Gezien alle natuurlijke suikers tijdens het gistingsproces worden omgezet, mag lambik zelfs door diabetici worden gedronken. Deze manier van brouwen bestaat ruim 5000 jaar maar wordt quasi alleen nog in dit deel van Brabant toegepast.  Lambik was in de middeleeuwen in onze contreien de meest voorkomende drank.

website:  www.dagvandelambik.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 dec 2008
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 feb 2024

archief