LENNIK - Personeel Levenslust voert actie voor meer respect

LENNIK - Personeel Levenslust voert actie voor meer respect

Levenslust
Ingezonden foto
 

 Sinds Levenslust vzw te Lennik in september 2015 een multifunctioneel centrum (MFC) is geworden  zijn er ernstige problemen met de werking. “De directie weigert hierover op een constructieve en structurele manier in overleg te gaan met het personeel. Voor de werknemers is de maat vol: op 15 november gingen ze in actie”, zegde de vakbond.

De opstart van een MFC (Multicunctioneel centrum) is voor veel organisaties in de gehandicaptenzorg een moeilijk proces. De snelle veranderingen zorgen voor onzekerheid en zelfs spanning op de werkvloer. Binnen Levenslust vzw is dit nog  meer het geval dan elders. De werking verloopt chaotisch, het geweld en het aantal agressiegevallen nemen toe, de stress en de werkdruk is hoog en het ziekteverzuim navenant.

“Begin dit jaar heeft het personeel voor het eerst de alarmklok geluid. Ondanks de engagementen van de werkgever, is er sindsdien nauwelijks verbetering merkbaar. Deze zomer nog was er grote onduidelijkheid over de werkorganisatie. Sommige personeelsleden wisten enkele weken voor aanvang van het nieuwe schooljaar nog steeds niet binnen welk team en welk uurrooster ze zouden worden tewerkgesteld. Nochtans  bestaan daar intern duidelijke afspraken over” hoorden we bij de vakbond.

Dit was meteen ook de aanleiding voor een korte, symbolische personeelsactie in de marge van een intern infomoment eind augustus. In plaats van een uitgestoken hand, en een uitnodiging voor sociaal overleg, ontvingen de deelnemers van de directie een aangetekende brief met een verwittiging. Voor veel  personeelsleden de druppel die de emmer deed overlopen.

Op deze manier kan en wil het personeel van Levenslust vzw niet meer verder. Het eist respect, de intrekking van de schriftelijke verwittiging, en de onmiddellijke opstart van constructief en structureel overleg. Alleen op die manier kan er een oplossing worden gevonden voor de talrijke problemen en kan de toekomstige werking van de organisatie worden verzekerd.

Levenslust vzw is een organisatie die zich richt tot jongens en meisjes van 6 tot 21 jaar met leerstoornissen en/of opvoedingsmoeilijkheden. Het MFC, waarbinnen opvang, begeleiding en behandeling wordt geboden aan kinderen en jongeren, omvat een internaat en een semi-internaat.

WERK NEERGELEG

Gisterennamiddag (dinsdag) kegden een vijftigtal mensen enkele uren het werk neer. Indien er geen reactie komt van de directie beloofde de vakbond hardere acties. Zij willen ook de intrekking van het schrijven na de vorige actie. Volgens de directie was deze brief geen verwittiging maar  alleen het standpunt  van de directie over deze actie. Verder zegde de directie ook dat de overgang naar een MFC noodzakelijk was

Vandaag (woensdag) is er een overleg met de directie waar een stappenplan zal voorgelegd worden aan het personeel. Dat stappenplan wordt gespreid over verschillende jaren. De zorg naar de kinderen met een beperking zal uitgebreid worden.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 nov 2016
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Emile Devogeleer | 10 okt 2017
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Felix Merckx | 03 okt 2017
Emile Devogeleer | 10 sep 2017

archief