LENNIK - Na amper 6 maanden heeft Vrijstaat Vanmol al meer dan 100 hectoliter bier geproduceerd

LENNIK - Na amper 6 maanden heeft Vrijstaat Vanmol al meer dan 100 hectoliter bier geproduceerd

Bier_gronkrl
Foto Felix Merckx
 

  De Pajotse microbrouwerij  Vrijstaat Vanmol heeft in amper zes maanden na de start al meer dan 100 hectoliter (=10.000 liter) gebrouwen. Daarmee heeft eigenaar Erwin Vanmol zijn vooropgesteld doel van 75 hectoliter tijdens het eerste jaar van activiteit al ruimschoots overschreden.

De reden hiervoor is het grote succes van de Gronckel, het eerste bier van Vrijstaat Vanmol. Dit ambachtelijk bier wordt gebrouwen ter ere van Frans-Jozef De Gronckel, de advocaat die 200 jaar geleden geboren werd en die de streek tussen Zenne en Dender de naam ‘Pajottenland’ gaf. De vraag naar het Gronckel-bier is groter dan verwacht. Sinds kort is Gronckel ook verkrijgbaar in flessen van 33cl bij tal van bierhandelaars.

Om zijn microbrouwerij ‘Vrijstaat Vanmol’ op te starten, zette Erwin Vanmol in mei van dit jaar een crowdfundingactie op het getouw. Het werd een onverhoopt succes. Uiteindelijk werd maar liefst 230% van het vooropgestelde doel ingezameld. Met de opbrengst van de crowdfunding financierde de cartoonist-brouwer niet alleen de productie van 2500 liter Gronckel maar kocht hij tevens een etiketteermachine, degustatieglazen en bijkomend brouwmateriaal.

In augustus brouwde Erwin in opdracht van de eigenaar van twee exclusieve sigaarlounges een tweede bier, genaamd ‘Cohiba Atmosphere’. Dit bier werd zeer enthousiast onthaald en blijkt ten zeerste geschikt voor zgn. ‘cigarpairing’. Het is echter niet in de drankenhandel verkrijgbaar, want het wordt uitsluitend geserveerd in de Cohiba Atmosphere-lounges in Antwerpen en Maastricht. Binnenkort pakt Erwin Vanmol met een derde bier dat wel in de gewone handel te koop zal zijn.

Gronckel is een ambachtelijk bier dat smaakt als een picknick in het Pajottenland: rijp graan mengt zich met wilde kruiden en weerbarstig hout. Door de bijzondere manier van hoppen met de fijnste hopsoorten volgt een fruitige afdronk die doet denken aan passievrucht, abrikoos, mandarijntjes en een 'twist' van citrus. Daardoor smaakt deze heerlijke dorstlesser toch volmondig. Gronckel wordt geserveerd in verschillende horecazaken en is tevens verkrijgbaar bij tal van bierhandelaars in het Pajottenland. Verkrijgbaar in flessen van 33 en 75 cl.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 nov 2016
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Emile Devogeleer | 10 okt 2017
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Felix Merckx | 03 okt 2017
Emile Devogeleer | 10 sep 2017

archief