LENNIK - Eeuwenoude traditie leeft verder

C21

LENNIK - Eeuwenoude traditie leeft verder

Koeken_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Koeken_2
Foto's Emile Devogeleer
 
Koeken_3
Foto's Emile Devogeleer
 
Koeken_4
Foto's Emile Devogeleer
 
Koeken_5
Foto's Emile Devogeleer
 

 Naar jaarlijkse traditie deelde het OCMW van Lennik koeken uit aan de schoolkinderen van het Sint-Goddelieveinstituut uit Sint-Martens-Lennik. Dit is een eeuwenoud gebruik dat, vroeger plaats had op de pui van het (verdwenen) gemeentehuis van Sint-Martens-Lennik, na de kerkelijke plechtigheid op aswoensdag. Er werdenzakjes met een boterkoek met rozijnen uitgedeeld, aan de kinderen van de lagere school en kleuters. Er werd ook gedacht aan de zieke kinderen.

In de volksmond werd rond deze gebeurtenis een legende geweven: “Op zekere winterdag verdwaalde een vreemdeling in het gehucht Bossuit. Hij viel uitgeput neer in een gracht en zou ongetwijfeld ondergesneeuwd en bevroren zijn indien een groep kinderen hem niet had ontdekt. De kinderen brachten hem onder en de man kwam te boven. Uit erkentelijkheid voor zijn redding liet de vreemdeling op de schepenbank van de beide Lenniken een stichting inschrijven waarbij bepaald werd dat jaarlijks, op aswoensdag, gratis brood zou uitgedeeld worden aan de schoolkinderen” zo luidt de legende.

Aangezien Aswoensdag in de krokusvakantie viel, werd de koekenbedeling verschoven naar de eerst volgende woensdag.

Het echtpaar Pipenpoy had twee kinderen: Jan Pipenpoy van Pede, heer van Bossuyt, schepen van Lennik, die woonde op ’t hof ten Berg te St. Gertrudis Pede, en Hendrik Pipenpoy, schepen van Lennik. Toen Jan van Pede en Hendrik Pipenpoy de ouderlijke goederen verdeelden stichten zij tevens een jaargetijde voor hun ouders in de kerk van Lennik. Bij deze stichting (bedrag voor een bepaald doel) hoorde een broodbedeling van twee mudden (schepbakken) tarwe aan de armen van Lennik.

De stichting gaat terug tot 20 oktober 1533. Alleen werden in het scenario de ‘huysarmen’ vervangen door kinderen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 mrt 2017
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief