LENNIK - Gronckel-bier van Vrijstaat Vanmol wint zilveren medaille op internationale bierwedstrijd in Portugal

LENNIK - Gronckel-bier van Vrijstaat Vanmol wint zilveren medaille op internationale bierwedstrijd in Portugal

Bier_gronkrl
Archief Felix Merckx

 Vlaams-Brabantse microbrouwerij wint eerste internationale onderscheiding

In Portugal werden de iBEERian Awards 2017 uitgereikt. In de categorie ‘Belgian Pale Ale’ sleepte Gronckel, een ambachtelijk blond Belgisch bier van 6,7%, het zilver in de wacht. Gronckel wordt gebrouwen door Vrijstaat Vanmol. Deze microbrouwerij werd pas een jaar geleden opgericht door brouwer-cartoonist Erwin Vanmol en is gevestigd in het Vlaams-Brabantse Eizeringen (Lennik).

Gronckel werd na een succesvolle crowdfundingactie vorig jaar op de markt gebracht. Het is een eerbetoon aan Frans-Jozef De Gronckel, de advocaat die in 1816 - 200 jaar eerder dus - geboren werd en die de streek tussen Zenne en Dender de naam ‘Pajottenland’ gaf.

Dit ambachtelijk bier van hoge gisting smaakt als een picknick in het Pajottenland: rijp graan mengt zich met wilde kruiden en weerbarstig hout. Door een weluitgekiende hopsoortcombinatie volgt een fruitige afdronk die doet denken aan passievrucht, abrikoos, mandarijntjes en een 'twist' van citrus. Daardoor smaakt deze dorstlesser toch heerlijk volmondig.

De vraag naar Gronckel blijft maar stijgen. Het bier wordt reeds geserveerd in tal van kwaliteitshorecazaken. Zelfs een aantal gerenommeerde chefs hebben Gronckel al op het menu gezet.

Naast Gronckel bracht Vrijstaat Vanmol ook al drie andere bieren op de markt: Gronckel Tripel, Janimal (een fris hoppig bier van 3,3%) en het cigarpairing-bier Cohiba Atmosphere, dat enkel te verkrijgen is in de La Casa del Habano-vestigingen in Antwerpen en Maastricht.

De iBEERian Awards (www.ibeerianawards.com ) worden jaarlijks georganiseerd en vonden dit jaar plaats van 11 tot 14 mei 2017 in het Portugese Aveiro.

Vrijstaat Vanmol werd opgericht door cartoonist Erwin Vanmol, van wie al werk werd gepubliceerd in o.a. Knack, P-Magazine, Le Vif, De Standaard, Het Laatste Nieuws, Doorbraak… Lange tijd bleef Erwins bierpassie beperkt tot het proeven van kwaliteitsbieren, het creëren en brouwen van bieren thuis en het ontwerpen van etiketten voor zowel Belgische als Amerikaanse brouwers. Een jaar geleden vond hij in Lennik, vlakbij de oude Frankische dries van ’t Nelleken, een geschikte brouwlocatie voor zijn microbrouwerij. Erwin wordt tijdens het ontwikkelen van nieuwe recepten en proefbrouwsels bijgestaan door Jan, zijn 16-jarige brouwassistent en vennoot.

www.vrijstaat.be  

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 mei 2017
Felix Merckx
Archief Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 12 mei 2018
Marc Sluys | 30 apr 2018

archief