Oorlog op het Belgisch kampioenschap Bellemannen in LENNIK?

Oorlog op het Belgisch kampioenschap Bellemannen in LENNIK?

Gronkelman
De Gronkelman. (Archief Felix Merckx)

 Op zondag 25 juni 2017 heeft op de Markt van Lennik het Belgisch kampioenschap Bellemannen plaats. Het wordt een feestelijk gebeuren met drank- en eetstanden, een echte oude kermismolen,  een springkasteel voor de kinderen, muzikale optredens, optochten, enz. Maar ook de eerste Wereldoorlog steekt plots de kop op. Gastheer is Gronckelman, Emiel Walravens

Steden, maar ook kleinere gemeenten, hadden in de vorige eeuwen stadsomroepers in dienst, ook bellemannen genoemd. Met een bel maakten ze hun aanwezigheid bekend en daardoor kwamen de mensen naar buiten om te luisteren naar hun mededelingen.

Het wordt een kleurrijke en ludieke bedoening met Bellemannen uit heel Vlaanderen en Nederland. Er nemen 12 bellemannen, uit alle Vlaamse windstreken, deel aan het kampioenschap. Ze zijn allen gekleed in hun uniek plaatselijk bellemannenpak. Een aantal onder hen wordt vergezeld door een escorte, eveneens gekleed in folkloristische outfit.

De dag start voor het publiek om 11u30 met een eerste roep door een buitenlandse Belleman en de loting. De Bellemannen hebben voordien een ritje gemaakt met huifkarren, getrokken door Brabantse trekpaarden. Na de loting geven de Pepingse Pipers een optreden van op het balkon van het gemeentehuis wat een enig en bijzonder kleurrijk en luisterrijk schouwspel zal geven.

De vermaarde volkszanger Walter Evenepoel verrast de aanwezigen met volkse liedjes uit Lennik en het Pajottenland. Aansluitend volgt er een eerste reeks roepen over de eigen streek of stad van iedere belleman.  Dan komen de junior-bellemannen aan de beurt.

Een lange sliert oude tractoren doet tweemaal het Bellemannengebeuren aan.

Vluchtelingen
Tussendoor verneem je meer over de banden tussen de stad Wervik en meer bepaald de deelgemeente Geluwe en gemeente Lennik. 100 jaar geleden, bijna dag op dag, kwamen er hele karrevrachten vluchtelingen uit deze gemeente aan in Lennik. De vluchtelingen werden opgevangen in scholen, zalen en Lennikse gezinnen. Wervik is Lennik daar nog steeds dankbaar voor. De Wervikse Belleman zal daar dan ook bijzondere aandacht aan besteden.

Dan volgt de tweede reeks bellemannenroepen met als thema “Paardenkracht”. Dat thema is speciaal gekozen omdat in september 2017 in Lennik 25 jaar Prins, Trots van Brabant, wordt gevierd.

Programma
10u30 Vertrek van Bellemannen met paard en huifkar           
11u30 Loting op de pui van het gemeentehuis  -  Roep buitenlandse Belleman                                Optreden Pipe Band          
12u15 Modelroep door Gronckelman Emiel Walravens. Eerste roep: Thema ‘Eigen streek’                              13u20 Optreden Walter Evenepoel
14u00 Modelroep door buitenlandse Belleman    -  Wedstrijd junioren, roep: ‘Belleman worden’       14u45 Tractoren show                         
15u30 Tweede Modelroep door Gronckelman      Start tweede roep: Thema ‘Paardenkracht’                                     16u30 Optreden harmonie SML                                 
17u15 Prijsuitreiking + bedanking

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jun 2017
Felix Merckx
Archief Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 jun 2018
Marc Colpaert | 27 mei 2018
Marc Colpaert | 26 mei 2018

archief