LENNIK - Jef Van Diest in galerij Van Hoeywegen

C21

LENNIK - Jef Van Diest in galerij Van Hoeywegen

Van_diest
Ingezonden foto
 

 3 jaar na zijn Overzichtstentoonstelling stelt Lennikenaar Jef Van Diest zijn werken tentoon  in de galerij Van Hoeywegen, Markt 2, 1750 Lennik. Deze galerij werd opgericht door de echtgenote van apotheker Verhoeven. De expo loopt van 1 sept. tot en met 1 okt. 2017 op zaterdag en zondag open van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur. Het kan ook op afspraak (tel 02 532 44 12). Er is parking (betalend) op de Markt.

Het thema van de expo is “Windows” (van binnen naar buiten kijken of omgekeerd…Zijn laatste werk is zeer groot: 200X150 cm en is geschilderd met eitempera (zoals de Italiaanse Meesters). Deze techniek is ook de ideale ondergrond voor olie en daardoor spaart men veel tijd zonder in de olie te “verdrinken”

Jef Van Diest: “ Ik doe graag onderzoek naar kleur.  De kleuren moeten geheimzinnig zijn. Daarom werk ik altijd transparant in acryl, eitempera en  olie en ook met de monotypetechniek (drukinkt aanbrengen op een metalen plaat, gedeeltelijk opgelost. Daarna wordt de metalen plaat afgedrukt op kostbaar etspapier.     Dan is de inkt natuurlijk weg en men kan geen verdere afdruk maken :Mijn grote voorbeeld is Mark Rothko die met grote kleurvlakken op enorme doeken de kleur laat zinderen (Fieldpainting). Ik zag zijn werken in Parijs, San-Francisco en het laatst in Den Haag. Meer en meer valt de figuratie weg en gebruik ik kleur als thema op zich (alhoewel het zeer moeilijk is zonder iets uit de natuur te gebruiken…)”.

Vier jaar geleden hield Jef Van Diest een overzichtstentoonstelling in Lennik. Over zijn tentoonstelling van dit har zegt  Willy Juwet; Ere-directeur-generaal Kunst; “Jef kijkt Lennik terug in de ogen

Vandaag,vier jaar verder in tijd en beleving, kijkt Jef Van Diest opnieuw Lennik met nieuw werk, vrucht van een intens creatieproces. De "windows" zijn er nog steeds, intenser nog en toch zo zacht. Nog steeds openen zij het venster op een reële wereld, dichtbij en zo vaak niet gezien. Nog steeds glijdt de natuur het doek binnen, voorbij de strakke structuren van het raam, met haar weelde van tinten en tonen, met haar ruisen en rukken. Nog steeds is het de kunstenaar die tovert met zijn grijstinten, zijn mauve en paars,  zijn verfijnde techniek. Het oog van de kunstenaar blijft verder kijken dan het doek. Hij tracht te ontdekken wat schuil gaat achter het geziene, tast de kleuren rondom hem af, interpreteert ze en geeft ze een echo. Wat dieper ligt dan de oppervlakte wil hijopdelven, zonder de geheimen van het opgedolvene te verraden. Diepgang dat is het einddoel, de passie, om ze te bereiken, om ze weer te geven, in elke ets, bij elke aquarel, in elk doek. Jef Van Diest ervaarde die diepgang steeds weer in het oeuvre van Mark Rothko, in diens grote kleurvlekken. Wij eren in zijn nieuwe tentoonstelling zijn eigen diepgang, decennialang en dag na dag geboetseerd in het rusteloze brein, door het eeuwig zoeken en bevragen,  het onafgebroken aftasten van de taal der kleuren, in al haar rijkheid en kracht. Is dit soms de 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 aug 2017
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief