Opendeurweekend en Open Monumentendag MUSEUMTUIN GAASBEEK

Opendeurweekend en Open Monumentendag MUSEUMTUIN GAASBEEK

Museumtuin
Ingezonden
 

 Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) gooit op zaterdag 9 en zondag 10 september 2017 de deuren van de Museumtuin van Gaasbeek weer  open voor het publiek. Tal van exposanten zijn dat weekend aanwezig. Men kan deelnemen aan een gratis rondleiding,  interactieve snoeidemo’s  en  op zondag appelen en peren proeven.

Het ANB legde in 1996 de Museumtuin aan in het 50 hectare grote park van het Kasteel van Gaasbeek in het hart van het Pajottenland. De tuin omvat één van de grootste en belangrijkste collecties van leifruitvormen van Europa. Hij verzamelt en presenteert niet alleen fruit maar ook groenten, kruiden, tuinarchitectuur- en technieken van een eeuw geleden. De traditionele Vlaamse hoveniers- en fruittelerskunst behoorde toen tot de absolute wereldtop.

 De tuin heeft het concept van een kasteeltuin van rond 1900 en bestond bij de aanleg uit vier ‘zalen’ met daarin een aantal ‘kamers’: een ornamentele siertuin met topiaire taxusvormen en leifruit (abrikoos, perzik, nectarine en druiven); een moestuin met collecties traditionele groenten, bloemen, kruiden en een orangerie; een fruittuin (leifruit, kleinfruit en noten) en een boomgaard met een uitgebreide collectie aan pruimenvariëteiten.

In 2004-2005 breidde de tuin uit met twee extra ‘kamers’, enerzijds met een hoogstamboomgaard met traditionele variëteiten en anderzijds met moderne snoeivormen vanaf 1950 en een constructie van een traditionele fruitbewaarplaats.

In 2012 ontving de Museumtuin van het European Garden Heritage Network een internationale erkenning voor het  herwaarderen, verfraaien en ontwikkelen van een historisch park of tuin. Het is de eerste en tot op vandaag enige tuin in Vlaanderen met deze onderscheiding.

Levend studiecentrum
In de tuinen en tegen de muren groeit leifruit als een levend kantwerk in tientallen vormen, van eenvoudige snoeren tot ingewikkelde waaiers of palmetten en siervazen. Nergens in Europa vind je zoveel verschillende vormen samen. De tuin verzamelt en bewaart niet alleen het beste uit de glorietijd maar vormt ook een levend studiecentrum. De toegepaste technieken die de oude grootmeesters een eeuw geleden op punt stelden, geven de moderne hoveniers en fruittelers de kans om zich in deze praktijk te vervolmaken.

Samenwerking met Plantentuin Meise
Op 5 september 2017 ondertekenen het Agentschap voor Natuur en Bos en het Agentschap Plantentuin Meise een samenwerkingsovereenkomst over de historische tuinen en parkdomeinen in de Groene Rand rond Brussel. Beide agentschappen werken voortaan samen rond publiekswerking, kennisdeling en operationeel beheer. Indien u de persuitnodiging en het persdossier voor deze ondertekening wil ontvangen, gelieve uw mailadres te bezorgen aan liesbet.dekeersmaecker@vlaanderen.be.

Programma opendeurweekend
Tijdens het weekend van de Open Monumentendag op 10 september opent de Museumtuin zijn deuren voor het publiek op zaterdag 9  september van 14 tot 18 uur en  op  zondag 10 september vanaf 10 tot 18 uur. In 2017 vormt namelijk het boeiende samenspel van Erfgoed en Natuur het thema van de European Heritage Days en de Vlaamse Open Monumentendag.

Tal van exposanten zullen aanwezig zijn met  thema’s die eigen zijn aan de Museumtuin zoals leivormen, kleinfruit, honing,…Op zondag tussen 14.30 en 15.30 uur kan men deelnemen aan proefsessies van appelen en peren.  Het publiek kan ook ‘mee snoeien’ tijdens snoeisessies van leivormen onder begeleiding van Erik De Hauwere.  Er worden gratis rondleidingen georganiseerd.

 

 

   

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 aug 2017
Felix Merckx
Ingezonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 12 jul 2018
Devogeleer Emile | 06 jul 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 jun 2018
Marc Colpaert | 27 mei 2018
Marc Colpaert | 26 mei 2018

archief