N-VA-politici Kristien Van Vaerenbergh uit LENNIK zet pleegzorg in de kijker

N-VA-politici Kristien Van Vaerenbergh uit LENNIK zet pleegzorg in de kijker

Editiepajot_lennik
Ingezonden foto
 
Editiepajot_lennik
Ingezonden foto
 

Meer dan dertig jaar hebben pleegouders moeten wachten op een statuut dat duidelijk hun rechten en plichten vastlegt. Morgen op 1 september zal het er eindelijk zijn. Om pleegzorg in de kijker te zetten deelden N-VA-politici Kristien Van Vaerenbergh uit Lennik, en Loryn Parijs deze ochtend 1.000 cupcakes uit in Leuven met de vraag om ook pleegouder te worden. En dat is nodig want  ook in onze provincie staan een honderdtal kinderen op de wachtlijst.

“In het belang van het pleegkind voorziet het statuut in duidelijke afspraken tussen ouders en pleegouders”, zegt Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh (N-VA), drijvende kracht achter het voorstel in de Kamer. Het Kamerlid hoopt zo meer mensen te overtuigen om hun huis en hun hart open te stellen voor kwetsbare kinderen. “Uit onze enquête blijkt alvast dat pleegzorg nog onbekend is maar dat het aantal mensen dat pleegzorg overweegt stijgt,” stelt Leuvenaar Lorin Parys (N-VA) die dit dossier ter harte neemt in het Vlaams Parlement.

 

Uit een enquête bij bijna 900 personen blijkt dat de helft niet weet dat er morgen een statuut voor pleegouders in werking treedt.  Na 30 jaar wachten is dat een grote stap die effectief een aantal grote hindernissen wegneemt in het rekruteren van kandidaat-pleegouders omdat:

1. Er een omgangsrecht komt voor ex-pleegouders na afloop van de pleegplaatsing. Die emotionele barrière, de schrik om alle contact te moeten verbreken voor een kind waar je lang voor gezorgd hebt, bleek in eerdere enquêtes een grote hinderpaal voor Vlamingen om zich kandidaat te stellen.

2. De afspraken tussen pleegouders en ouders veel duidelijker worden. Zelfs van wie zegt vertrouwd te zijn met pleegzorg, antwoordt bijna 60% fout over vragen rond rechten en plichten. Dat duidt op grote onduidelijkheid vandaag. Die moeten we wegwerken.

3. Pleegouders een echte partij worden. Ze kunnen zelf naar de rechter trekken of beroep aantekenen indien dat nodig blijkt.

 

Interesse in pleegzorg stijgt

De helft van alle respondenten overweegt of heeft al eens overwogen om pleegouder te worden. Dat is een stijgende tendens t.o.v. een vorige enquête die KBC al eens afgenomen had in 2015 waaruit bleek dat 38% van de ondervraagden toen al aangaf pleegzorg te overwegen. “Mijn hoop is dat dit statuut dat duidelijke afspraken tussen pleegouder en vastlegt ervoor kan zorgen dat het aantal effectieve pleegouders effectief stijgt.” Want de wachtlijst blijft lang. Vlaams-Brabant telt momenteel meer dan 700 pleeggezinnen. Toch staan nog steeds ongeveer 100 kinderen op de wachtlijst. In Vlaanderen gaat het zelfs om meer dan 600 kinderen.

 

Cupcakes voor pleegzorg

In Leuven deelde de N-VA donderdagochtend 1.000 cupcakes uit aan voorbijgangers met de vraag om te overwegen pleegouder te worden nu er eindelijk een statuut is. De partij vraagt daarbij ook aan de andere politieke partijen het wetsvoorstel over pleegzorgverlof eindelijk te stemmen. Vandaag bestaat er niets zoiets als echt pleegzorgverlof (wat wel bestaat: 6 dagen en enkel om naar de rechtbank te gaan), dat is de laatste praktische horde die we moeten nemen om Vlamingen die hun huis en hart willen openstellen het ook in de praktijk mogelijk maken om dat te doen. Zeker voor jonge kinderen en baby’s waar we nog veel gezinnen voor zoeken is dat een must.

 

Meer info: www.pleegzorgvlaanderen.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 aug 2017
Elsie De Greef
Ingezonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 12 jul 2018
Devogeleer Emile | 06 jul 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 jun 2018
Marc Colpaert | 27 mei 2018
Marc Colpaert | 26 mei 2018

archief