LENNIK viert 25 jaar Prins

C21

LENNIK viert 25 jaar Prins

Prins
Ingezonden foto
 

 Op 6 september 1992 werd Príns, de Trots van Brabant plechtig ingehuldigd in Lennik. Prins is het grootste bronzen standbeeld geplaatst in België in de 20ste eeuw. Het standbeeld , van de hand van Koenraad Tinl, brengt hulde aan het Brabants trekpaard, levend erfgoed. De 25-ste verjaardag van deze plaatsing wordt dan ook gevierd met een feestelijke optocht waaraan meer dan 140 trekpaarden deelnemen.

Op zondag 10 september, vanaf 14 uur, zullen de 7 verschillende trekpaardkleuren, dus ook de zeldzame appelschimmel, meestappen door het centrum van Lennik. Koetsen, landbouwalaam, bereden en aan de hand: het wordt een echt spektakel.

Het centrum wordt afgesloten voor doorgaand verkeer vanaf 13 uur. Er zal een parkeerverbod gelden voor de straten waar de optocht langskomt. De optocht wordt vooraf gegaan door een optreden van de steltenlopers uit Merchtem. Na de optocht is er een optreden van de Harmonie Sint-Cecilía uit Sint-Martens-Lennik, gevolgd door de Prinsworp georganiseerd door het Lennikse Middenstandsverbond.

Feestelijke optocht:
De optocht start stipt om 14 uur. Het parcours wordt volledig afgesloten voor het verkeer vanaf 13 uur. Op de straten waar de optocht langskomt, zal er eveneens een parkeerverbod gelden. Er zijn voldoende parkeerplaatsen om de wagens te plaatsen. Buurtbewoners kunnen hun auto plaatsen op de parking van Zonnestraal, De Key, sporthal... De weide rechtover de sporthal wordt ook opengesteld. Daar kunnen enkele honderden auto's op parkeren.

Vendeliers van Sint-Martens-Lennik zullen de optocht feestelijk openen. Vervolgens zal het publiek kunnen kennismaken met de 7 verschillende trekpaardenkleuren (bruín, bruinschimmel, vos, vosschimmel, zwart, blauwschimmel en appelschimmel). Er zal ook getoond worden dat trekpaarden alleen, met z'n 2,3 ,4 en zelfs 5 samen ingespannen kunnen worden om wagens, landbouwmateriaal etc. voort te trekken. Naast het klassieke landbouwmateriaal {grondbrekers, ploegen} rijden er ook moderne recreatieve wagens, koetsen etc. mee in de optocht. Vermoedelijk zal de militaire kookwagen met heel wat aandacht gaan lopen. Deze wagen komt uit het museum van Willy Naessens.

Brouweríj Palm, van het bier waar Brabant trots op is, ondersteunt de Prinsviering door het ter beschikking stellen van een tapwagen. Deze tapwagen zal op de markt staan. De opbrengst van deze tijdelijke bar vloeit terug naar de organisatíe van de Prinsviering.

De watergroep stelt zijn waterbar ter beschikking. Aan deze bar kan men gratis drinkwater verkrijgen.

De provincie Vlaams-Brabant geeft, in het kader van de promotie van het trekpaard, een financiële ondersteuning. Er is logistieke ondersteuning van de gemeente Lennik, het gemeentepersoneel en de politiezone Pajottenland.

RAD
 Tijdens de viering zal de Gezinsbond het Rad van Prins organiseren. Kinderen kunnen aan het Rad draaien en mooie prijzen winnen. De hoofdprijs is een kunstpaard gemaakt door een Pajotse kunstenaar. Deze kunstpaarden zijn momenteel nog te bewonderen in het Lennikse straatbeeld en bij verschillende (handels) zaken. De meeste paarden hebben al een nieuwe eigenaar gevonden, maar er zijn er nog enkele te koop. Neem eens een kijkje op de facebookpagina voor meer info. www.facebook/prinslennik .

Na de optocht zal de Koninklijke harmonie Sint-Cecilia Sint-Martens-Lennik een optreden geven met oa. het Prinslied {speciaal gecomponeerd voor de viering van 25 jaar Prins door Johan Evenepoel). Detekst en melodíe kan teruggevonden worden ín de luxueuze programmabrochure die voor de luttele prijs van 2euro zal worden aangeboden. L

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 sep 2017
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 04 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief