LENNIK vierde de 25ste verjaardag van Prins

LENNIK vierde de 25ste verjaardag van Prins

Prins_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Prins_2
Prins_3
Prins_4
 
Prins_5
Prins_8
Prins_9__2_
 
Prins_9
Prins_10
Prins_11
 
Prins_12
Prins_13
Prins_14
 
Prins_15
Prins_16
Prins_17
 
Prins_18
 

 Lennik vierde 25ste verjaardag van Prins, Trots van Brabants. Het is al zo lang geleden dat het grootste bronzen beeld van België geplaatst werd op de markt van Lennik. Dit zilveren jubileum werd op gepaste wijze gevierd met een optocht. Het beeld is 4 meter hoog. Voor deze viering was er veel volk naar Lennik gekomen.

Het was het Vlezenbeekse parlement Daan Vervaet, toen hij in 1986 in het Nederlandse Leeuwaarden een bronzen beeld van een Friese koe zag staan. Het beeld staat als symbool  van het agrarische karakter en het rurale erfgoed van het Pajottenland en dankt zijn naam aan de veulennaam van de stamvader van het Belgisch trekpaard Orange I (1863-1885). Prins bezegelt officieel de status van het Belgisch trekpaard als levend beschermd monument.

Het beeld stelt Orange I voor, de legendarische stamvader van vrijwel alle stamboektrekpaarden die in het  studboek van de Koninklijke Maatschappij ‘Het Belgisch Trekpaard’ zijn opgenomen

Zo een 140 trekpaarden defileerden voor hun bronzen evenbeeld. Hierbij  de 7 verschillende trekpaardkleuren, dus ook de zeldzame appelschimmel.. Ook oetsen, landbouwalaam, bereden en aan de hand stapten mee op in de feeststoet die door de straten van Lennik trok.

Voor de opening zorgden de steltenlopers van Merchtem en de vendeliers van Sint-Martens-Lennik.

Na de optocht gaf de Koninklijke harmonie Sint-Cecilia Sint-Martens-Lennik een optreden met oa. het Prinslied {speciaal gecomponeerd voor de viering van 25 jaar Prins door Johan Evenepoel).

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 sep 2017
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 jun 2018
Marc Colpaert | 27 mei 2018
Marc Colpaert | 26 mei 2018

archief