LENNIK - Kristien Van Vaerenbergh legt klacht neer tegen gemeenteraadsvoorzitter

LENNIK - Kristien Van Vaerenbergh legt klacht neer tegen gemeenteraadsvoorzitter

Kristien_vanvaerenberg
Kristien Vanvaerenbergh (EP)

 “Tijdens de laatste gemeenteraad in Lennik heeft de voorzitter van de gemeenteraad Koenraad Ameys een aantal keren pertinent nagelaten de regels toe te passen”, zegt gemeenteraadslid  Kristien Van Vaerenbergh. Zij legt dan ook klacht neer bij de provinciegouverneur.

 Zo werd een punt behandeld dat niet op de agenda stond, werd de oppositie het woord geweigerd en verliet de voorzitter minutenlang de vergadering die hij geacht wordt te leiden. Ameys riskeert door de gouverneur op de vingers getikt te worden alsook een schorsing of afzetting behoren tot de mogelijkheden.

“De gemeenteraadszitting begon met een toespraak van burgemeester De Knop –lid van dezelfde partij als Ameys- over de politieke toestand in Lennik. Dit punt stond echter niet op de agenda. De voorzitter had dit dus meteen moeten afblokken of ter stemming voorleggen om het punt toe te voegen aan de agenda. Zo staat het in het gemeentedecreet,” weet Kristien Van Vaerenbergh.

Nadat de burgemeester haar tussenkomst had afgerond, ging de voorzitter opnieuw in de fout door de oppositie te weigeren te reageren op de tussenkomst van de burgemeester.

“De voorzitter hoort neutraal te zijn en de oppositie evenveel rechten toe te kennen als de meerderheid. Door ons het zwijgen op te leggen en dus enkel de burgemeester aan het woord te laten heeft hij zich partijdig gedragen. Daarenboven overtreedt hij ook hier de reglementen: elk lid heeft het recht tussen te komen op een punt. De voorzitter kan niet de ene wel laten spreken en de andere niet,” ergert Van Vaerenbergh zich.

Naar het einde van de zitting ging Ameys een derde keer zwaar uit de bocht volgens Van Vaerenbergh.

“Het gemeentedecreet geeft de voorzitter de bevoegdheid de orde te herstellen als er rumoer is. De voorzitter beschikt daarbij over een krachtig wapen: hij kan de vergadering schorsen en zelfs beëindigen. Hij besloot echter gewoon te gaan wandelen en minutenlang afwezig te blijven. Dit gedrag past niet. Als men een functie opneemt moet men ze uitvoeren. Als je niet tegen de hitte kan, trek dan uw conclusies en blijf weg uit de keuken”, besluit Van Vaerenbergh.

Van Vaerenbergh dient dan ook klacht in bij de gouverneur.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 okt 2017
Felix Merckx
Ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 03 okt 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 11 sep 2018
Marc Sluys | 23 aug 2018

archief