LENNIK - Gouverneur fluit gemeenteraadsvoorzitter terug

LENNIK - Gouverneur fluit gemeenteraadsvoorzitter terug

Gemeenteraad_2013
EP

 Gemeenteraadsvoorzitter Ameys (open Vld) moet alle raadsleden de mogelijkheid geven niet-geagendeerde verklaringen af te leggen en moet alle raadsleden en fracties toelaten hierop te reageren. Het was dus fout van de gemeenteraadsvoorzitter om raadslid Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) het woord te weigeren na een verklaring van de burgemeester. Dat besluit de gouverneur na onderzoek van een klacht van Kristien Van Vaerenbergh.

Na de woelige gemeenteraad van oktober diende oppositieraadslid Kristien Van Vaerenbergh klacht in bij de gouverneur tegen gemeenteraadsvoorzitter Ameys. Dit omdat hij een niet-geagendeerd punt liet behandelen en enkel het woord gaf aan zijn partijgenoot de burgemeester. De oppositie mocht niet reageren hetgeen volgens Van Vaerenbergh niet reglementair was.

Ameys verdedigde zich bij de gouverneur dat het geen agendapunt was maar slechts “verklaringen” waardoor noch het huishoudelijk reglement noch het gemeentedecreet van toepassing is. Een visie die bij de gouverneur weinig steun vindt.. De gouverneur stelt dat indien verklaringen toegelaten zijn dat dan elk raadslid de mogelijkheid moet hebben een verklaring af te leggen zonder dat deze op voorhand geagendeerd was en dat ook alle andere raadsleden en fracties de mogelijkheid moeten krijgen te reageren op deze verklaring. Ameys ging dus in de fout toen hij Van Vaerenbergh het woord weigerde tijdens de gemeenteraad van oktober. De gouverneur vraagt Ameys deze regels in acht te nemen om zijn taak als voorzitter op correcte en onpartijdige wijze uit te oefenen.

Van Vaerenbergh reageert tevreden: “Een voorzitter moet onpartijdig zijn en alle partijen op dezelfde wijze behandelen. Dit was niet het geval. Gelukkig zet de gouverneur de puntjes op de i met deze vingerwijzing naar de gemeenteraadsvoorzitter.”

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jan 2018
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 07 nov 2018
Sam Herremans | 05 nov 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 22 okt 2018
Emile Devogeleer | 07 jul 2016

archief