Groen LENNIK stelt wettigheid én wenselijkheid kerstboomverbranding op de Markt in vraag

Groen LENNIK stelt wettigheid én wenselijkheid kerstboomverbranding op de Markt in vraag

Markt_lennik
Foto Felix Merckx

 Op de Markt van Lennik gaan ze zondag 7 januari om 17.30 uur de kerstbomen verbranden. Een mooie start in hartje Lennik en dat samen met het Lenniks Middenstandsverbond. Door de  krachten te bundelen willen we meer Lennikenaren betrekken bij dit evenement en werd er gekozen voor een zichtbare, centrale plek. Dat is niet in goede aarde gevallen bij Groen. Zij stellen de wettelijkheid in vraag

Voor de verbranding  zal een veilige omgeving gecreëerd worden. Geen torenhoge vuurstapel maar een gecontroleerd vuur onder toezicht van de brandweer. Men kan er genieten van een lekkere wafel, gemaakt op grootmoederswijze en een fris -al dan niet- sprankelend drankje. Voor de muzikale omlijsting zorgt Belgisch kampioen Brassband Bachus.

.Groen Lennik stelt zich ernstige vragen bij de wettigheid en wenselijkheid van deze kerstboomverbranding. Kerstboomverbrandingen zijn een jarenlange traditie. Ook in Lennik is dit het geval. Tot vorig jaar vond de verbranding plaats achter het Vetkot. Dit jaar vindt de verbranding midden op de Markt plaats, mèt uitdrukkelijke medewerking van de gemeente Lennik.

“Van deze tijd? In tijden waarin aan burgers wordt gevraagd minder de kachel aan te steken en meer de fiets te nemen, lijkt de gemeente Lennik zich te gedragen als een klimaatfossiel. Enkele jaren terug profileerde Lennik zich nog als klimaatneutrale gemeente. Maar hier gaat het zelf overvloedig CO2 in de atmosfeer pompen? Begrijpe wie kan!”, zeggen ze bij Groen.

De Vlarem-milieuwetgeving verbiedt het verbanden van afval in open lucht. Kerstboomverbranding zijn weliswaar vrijgesteld van dit verbod, maar enkel voor zover ze op een afstand van meer dan 100 meter van bewoning plaatsvinden. Dit lijkt hier niet het geval! De gemeente geeft op die manier – overigens tegen het negatief advies van de brandweer in – haar expliciete medewerking  aan een onwettige activiteit. Als nieuwjaarsboodschap voor 2018 kan dit tellen!

 Ruimer gesproken kan men zich afvragen of zo’n verbranding, waarmee heel wat schadelijke stoffen zoals dioxines, fijn stof en roet vrijkomen, nog wel van deze (milieubewuste) tijd is. Waarom geen verhakseling waarom niet de aanplant van een kerstboombos overwegen, waar burgers hun boom kunnen herplanten na de kerstperiode vragen ze zich af bij Groen.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jan 2018
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 07 nov 2018
Sam Herremans | 05 nov 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 22 okt 2018
Emile Devogeleer | 07 jul 2016

archief