LENNIK – Dead Poetry van Cindy Wright te bewonderen in het kasteel van Gaasbeek

LENNIK – Dead Poetry van Cindy Wright te bewonderen in het kasteel van Gaasbeek

Dsc_7105_01_01__large_
 
Dsc_7081_01__large_
 
Dsc_7087_01__large_
 
Dsc_7096_01__large_
 
Dsc_7095_01__large_
 
Dsc_7114_01_01__large_
 
Dsc_7109_01_02__large_
 

 Van vrijdag 7 september tot zondag 4 november 2018 kan men in het kasteel van Gaasbeek terecht voor een opmerkelijke en unieke collectie fotorealistische schilderijen van Cindy Wright. Het kasteel van Gaasbeek sluit het vanitas-jaar af met een overzicht van het recente oeuvre van de Belgische kunstenares Cindy Wright. Haar fotorealistische schilderijen, waarin verval en vergankelijkheid een leidmotief vormen, worden gecombineerd met de wereldcreatie van een nieuwe soundscape van de Nederlandse componist/luitspeler Jozef van Wissem.

Wrights hedendaagse vanitasstillevens zien er bedrieglijk 'echt' uit. Naast virtuositeit in de weergave van bloemen, planten of insecten draagt haar werk ook een intrinsieke ecologische bezorgdheid in zich. Vergankelijkheid en kwetsbaarheid staan al heel lang centraal in het werk van Cindy Wright.

Ze brengt vlees en vlezigheid op een directe, bijna brutale manier in beeld. Ze inspireert zich op de 'nature morte', stillevens die in de geschiedenis van de Westerse schilderkunst een prominente plaats innemen. Maar de stillevens van Wright zijn meer dan dat. Ze confronteren de bezoeker zonder te moraliseren. Ze roepen ethische en esthetische vragen op over onze hedendaagse maatschappij.

Hoe gaan wij vandaag om met de dood, vergankelijkheid, kwetsbaarheid ?

Wat betekent het om mens te zijn ? Waarin schuilt de brutaliteit van het mens zijn ? Hoe staan we ten opzichte van de voeding (ook dieren) die we tot ons nemen ? Hoe gaan we om met de aardbol waarop we leven ? Wat doen we er (niet) aan ?

Deze thema's vormen de kern van de hyperrealistische schilderijen die in het Kasteel van Gaasbeek tentoongesteld worden. Daar waar zelfgenomen foto's de basis vormen van haar werken, blijft het uiteindelijk de technische zoektocht van ieder schilderij die de aantrekkingskracht van haar werk bepaalt. Visuele connecties tussen haar schilderijen en de kamers van het kasteel maken deze tentoonstelling tot een indrukwekkende evenwichtsoefening.

Deze opmerkelijke tentoonstelling in het Kasteel van Gaasbeek loopt van vrijdag 7 september tot en met zondag 4 november 2018, dagelijks open van 10u00 tot 18u00 (laatste toegang om 17u00), maandag gesloten, open op feestdagen. Tickets kosten € 12, reductie- en groepstarief € 10, tot 18 jaar € 2, tot 7 jaar gratis. Meer informatie over het randprogramma vindt u binnenkort op www.kasteelvangaasbeek.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 sep 2018
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 10 apr 2019

archief