Dag van de Landbouw ook in LENNIK

Dag van de Landbouw ook in LENNIK

Foto_dvl_familie_claeys__van_volsem_lennik
Joris en Jannick Claeys-Van Volsem, Michiel en Martijn. Foto Ingezonden
 

 Op zondag 16 september organiseren Boerenbond en Landelijke Gilden de Dag van de Landbouw. 45 bedrijfsleiders gunnen je dan, samen met hun familie, graag een blik op hun werk, producten en het leven op deze land- en tuinbouwbedrijven. Neem gerust een kijkje op www.dagvandelandbouw.be

 Met het thema ‘Het begint bij ons’ willen de organisatoren iedereen weer wat dichter bij de land- en tuinbouw brengen. Op de deelnemende bedrijven kan je zien hoe het er dagelijks aan toe gaat. 

 

Landelijke Gilden en Boerenbond organiseren dit evenement elk jaar, op de derde zondag van september. Dit jaar is het de 36ste editie. Het is een ideale uitstap voor het hele gezin. Het aanbod is zeer gevarieerd. Er is voor iedereen wat wils!

-> Kom zeker eens langs bij Joris en Jannick Claeys-Van Volsem, Michiel en Martijn (Akkerbouw en vleesvee)

 

Wit-blauwe koeien

 Toen Joris in 1995 besloot om mee in het ouderlijk bedrijf te stappen, werd dit bedrijf in Lennik overgenomen. Dit vleesvee-akkerbouwbedrijf ligt op 1,5 km van het ouderlijk bedrijf (Borchtlombeek), in het prachtige Pajottenland. Het vleesvee is van het Belgisch wit-blauw ras. De kalveren worden op de hoeve geboren en grootgebracht. In 2015 werd een nieuwe bindstal en boxenstal gebouwd. Nu kunnen de kalfjes de hele dag vrij zuigen bij hun moeders, de zoogkoeien. De stieren worden ook gehuisvest in ingestrooide boxen. De consument, die lekker Belgisch rundsvlees apprecieert, kan hier zien hoe de dieren verzorgd worden en opgroeien. Op de akkers telen ze tarwe, maïs, suikerbieten en aardappelen. Een deel van de aardappelen verkopen ze zelf. Het stro en het ruwvoeder komen van de eigen akkers, maar ook een deel van de tarwe wordt ontsloten en vervoederd. Joris heeft eigen machines, maar als lid van de machinering MARkvallei huurt hij nog andere machines om de velden en graslanden te bewerken.

 Wat valt er die dag te beleven?

 Tijdens een geleide wandeling met wist-je-datjes kom je alles te weten over de huisvesting, voeding en verzorging van de runderen. Allerlei machines worden tentoongesteld. Je krijgt uitleg over de stromachine, die ter plaatse gedemonstreerd wordt. Je kunt de kalfjes zien drinken bij de koeien. Nadien kan je, tijdens een babbeltje over koetjes en kalfjes, genieten van een hapje en een tapje, verzorgd door Landelijke Gilde Lennik en Roosdaal en de Groene Kring Oost-Pajottenland. Er is ook kinderanimatie door KLJ Lennik en KVLV: springkasteel, rodeostier, grime,...

 

Luitenant Jacopsstraat 110 (enkel te bereiken via de Ninoofsesteenweg), 1750 Lennik – Hartelijk welkom van 10 tot 18 uur. 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 sep 2018
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 18 mrt 2019
Marc Sluys | 13 mrt 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 03 mrt 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 01 mrt 2019
Marc Colpaert | 24 feb 2019
Marc Colpaert | 24 feb 2019
Devogeleer Emile | 29 jan 2019
Emile Devogeleer | 07 jul 2016

archief