LENNIK - Woudreuzen in park van Gaasbeek krijgen gezondheidskuur

C21

LENNIK - Woudreuzen in park van Gaasbeek krijgen gezondheidskuur

Sterrenbosrestantenvanhaagbeuk_144452
 

 Het Agentschap voor Natuur en Bos is gestart met het aanduiden van een aantal bomen die vanaf dit najaar zullen gekapt worden. Deze maatregel gebeurt in nauw overleg met de collega’s van het Agentschap Onroerend Erfgoed, gelet op de bijzondere historische waarde van het domein en de bossen.
Eén van de kenmerken die het domein van Gaasbeek zo uniek maken, is de talrijke aanwezigheid van eeuwenoude dikke bomen. Het domein telt letterlijk honderden dikke hoge bomen, die de term woudreus meer dan waard zijn. Historisch gezien werden deze bomen vroeger van bij de aanplant goed verzorgd, kregen ze ruimte en licht, en konden ze uitgroeien tot echte paradepaardjes van het domein. In het domein groeien verschillende kampioenen van België, zoals bijvoorbeeld de haagbeuken die tot de hoogste van België behoren.

In het beheerplan wil het ANB deze bomen terug de aandacht geven die ze verdienen. Doordat het bomenbestand doorheen de laatste decennia steeds dichter geworden is, is er ook meer en meer concurrentie gekomen tussen de bomen onderling. Geregeld waaien er nu al dikke bomen om bij sterke wind. Veel bomen staan onder druk van hun buurbomen, waardoor ze het heel moeilijk hebben om een brede kruin en een breed wortelgestel te maken. De beheerders van het park hebben vastgesteld dat veel dode en kwijnende bomen gemakkelijker omwaaien bij wind. In het midden van het bos kan dat geen kwaad en kan dat zelfs interessant zijn voor heel wat soorten paddenstoelen, kevers en andere dieren. Maar aan de randen en langs paden leveren deze bomen vaak een risico op.

Daarom stelt het Agentschap deze winter de meest waardevolle bomen vrij. Daartoe werden deze gehamerd, dat wil zeggen dat de boswachters hier met een koninklijke hamer een stukje schors verwijderden, en er een afdruk van een leeuw in het hout slaan. In het najaar zal een houtkapper gezocht worden die deze bomen onder strikte voorwaarden dient te kappen. Met deze maatregelen pikt Natuur en Bos eigenlijk het beheer op dat reeds eeuwenlang gevoerd werd in zulke domeinen. Daarbij worden nu wel strenge regels gehanteerd, zodat zowel de bosbodem als de paden ongedeerd blijven.

Het hele proces van de kapping zal van nabij opgevolgd worden door het Agentschap voor Natuur en Bos. Ze rekenen op het nodige begrip van de bezoekers, en zullen er alles aan doen om eventuele overlast tot een minimum te beperken.

Meer informatie? https://www.natuurenbos.be/

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 okt 2018
Devogeleer Emile
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 11 mrt 2024

archief