Weyts bedankt Italiaanse Bruegel-beschermers in GAASBEEK

Weyts bedankt Italiaanse Bruegel-beschermers in GAASBEEK

Weyts___montebello_
Weyts & Montebello. Foto Ingezonden
 

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts heeft in het kasteel van Gaasbeek een delegatie uit Castelnuovo in de bloemetjes gezet. De kerkgemeenschap van het Noord-Italiaanse stadje kon in maart de diefstal van een kostbaar werk van Pieter Bruegel de Jonge verijdelen. Burgemeester Daniele Montebello en een 30-tal leden van de gemeenschap van de Chiesa di Santa Maria Maddalena werden daarop uitgenodigd om kennis te maken met de bakermat vanVlaamse Meesters zoals Bruegel. “Dit Italiaanse verhaal bewijst dat onze Vlaamse Meestersvrienden en vurige verdedigers hebben in de hele wereld”, zegt Weyts. “Ik hoop dat de Italianen na dit Bruegeliaanse bezoek nog trotser zullen zijn op het Vlaamse erfgoed in hun kerk”.

In maart 2019 leek het even alsof criminelen ‘De kruisdraging’ van Pieter Bruegel de Jongegestolen hadden uit de kerk van het Noord-Italiaanse Castelnuovo. Maar de dieven waren bedot door de mensen van Castelnuovo, die lucht hadden gekregen van de op handen zijnde diefstal. Het kostbare werk van de Vlaamse Meester werd tijdig verwisseld voor een kopie. Reden genoeg om de Italiaanse Bruegel-beschermers uit te nodigen voor een driedaags bezoek aan Vlaanderen, de bakermat van Vlaamse Meesters zoals Bruegel.

Burgemeester Daniele Montebello en een 30-tal leden van de lokale Chiesa di Santa Maria Maddalena werden door Toerisme Vlaanderen getrakteerd op een top Bruegel-beleving, metonder meer een bezoek aan de openluchtbeleving ‘Blik van Bruegel’ in Dilbeek en de Bruegel-tentoonstelling ‘Feast of Fools’ in het kasteel van Gaasbeek. In het kasteel van Gaasbeek werden de Italianen uitgebreid in de bloemetjes gezet door Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts.“Kunstwerken van de Vlaamse Meesters worden in het buitenland gekoesterd als echte schatten”, zegt Weyts. “We hebben nu een driejarig evenementenprogramma waarmee we kunstliefhebbers uit de hele wereld naar Vlaanderen willen lokken. Bij ons zijn heel wat Vlaamse Meesterwerken nog te bewonderen in hun oorspronkelijke context en krijg je voeling met de voedingsbodem vanzoveel kunst en cultuur”.

Toerisme Vlaanderen wil passiegroepen in Vlaanderen graag verbinden met gelijkaardige gemeenschappen in het buitenland. Italianen en Vlamingen delen niet enkel en alleen hun passie voor Bruegel: er is altijd een sterke kruisbestuiving geweest tussen de Vlaamse Meesters en Italië.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 mei 2019
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 12 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 aug 2020
Guido Van Cauwelaert | 18 feb 2020

archief