W ie teelt de mooiste aardbeien Dag van de Aardbei op 12 mei in LENNIK

W ie teelt de mooiste aardbeien Dag van de Aardbei op 12 mei in LENNIK

Images

Op zondag 12 mei van 10 tot 18 uur vindt bij bedrijf Svelien Aardbeien uit Lennik de Dag van de Aardbei plaats. Op het programma staat een streekmarkt en een aardbeiententoonstelling. Met deze tentoonstelling gaan de provincie Vlaams-Brabant en het Koninklijk Nationaal Verbond van Aardbeitelers (KNVA) op zoek naar de meest smaakvolle, mooiste en dikste vruchten. Om 16 uur vindt de uitreiking plaats en weten we wie de mooiste aardbeien teelt.

De ‘Dag van de Aardbei’ vormt de traditionele start van het aardbeienseizoen.

“We hebben er even op moeten wachten maar vanaf nu zijn onze Belgische aardbeien er weer”, zegt voorzitter Etienne Elpers van het Koninklijk Nationaal Verbond van Aardbeitelers (KNVA). “Door de voorbije, frisse periode kwam de rijping wat langzamer op gang. Onze telers produceren aardbeien op tal van manieren, zoals grondteelt, stellingteelt, in serre, plastiek tunnel of openlucht. Iedereen verzorgt zijn planten met passie want gezonde planten geven de smakelijkste vruchten”.

“Aardbeien zijn een belangrijk Vlaams-Brabants streekproduct”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde van land- en tuinbouw. “Om de consument kennis te laten maken met alle aspecten van de rode vrucht, organiseren we jaarlijks een Dag van de Aardbei”.

In totaal worden er een 40-tal kisten ter keuring aan een jury aangeboden. Die keuring gebeurt op basis van de kleur, dikte, vorm, gezondheid en presentatie van de aardbeien.
Ook de bezoekers van de streekmarkt kunnen kennismaken met de verschillende variëteiten aardbeien. Ze kunnen een degustatieschoteltje aardbeien kopen en zo het verschil tussen vijf rassen proeven.

Aardbeien passen ook volop in de Week van de Korte Keten, die nog tot en met 12 mei loopt.

“Want lokaal geteelde aardbeien geven, omwille van het transport, een lage ecologische voetafdruk”, besluit Etienne Elpers.
Op zondag 12 mei om 16 uur vindt de prijsuitreiking van de 64ste aardbeiententoonstelling plaats. Gedeputeerde Monique Swinnen en Etienne Elpers, voorzitter van het Koninklijk Nationaal Verbond van Aardbeientelers, maken de winnaar bekend.

Adres:  Bedrijf Svelien Aardbeien, Trontingenstraat 30 in Lennik

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mei 2019
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 12 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 aug 2020
Guido Van Cauwelaert | 18 feb 2020

archief