Strategisch Project ‘Opgewekt Pajottenland’ slaat de handen in elkaar met Kunstenaarscollectief Pep-In-Gen

Strategisch Project ‘Opgewekt Pajottenland’ slaat de handen in elkaar met Kunstenaarscollectief Pep-In-Gen

Bruegeliaanse_streken___collectief_pep-in-gen2019
 
Image002_2
 

 Strategisch Project ‘Opgewekt Pajottenland’ slaat de handen in elkaar met Kunstenaarscollectief Pep-In-Gen. Op die manier wil het project aandacht vragen voor de toekomst van hernieuwbare energie in het Pajottenland, met het landschap als basis. 

Het Pajottenland is een regio met een grote landschappelijke waarde. Voor de twaalfde keer op een rij slaagt Kunstenaarscollectief Pep-In-Gen er in om deze unieke streekidentiteit in de schijnwerpers te plaatsen. Door integratie van kunst in de natuur wordt de aandacht getrokken op het waardevolle landschappelijke en culturele erfgoed van onze regio. Deze prachtige streek kent heel wat uitdagingen wanneer het gaat over klimaatverandering, zoals droogte en wateroverlast. Maar de typische identiteit van het landschap biedt tegelijk ook kansen om te werken aan onze klimaatdoelstellingen. 

Strategisch Project brengt partners samen

Provincie Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Pajopower vzw en tien Pajotse gemeenten (Bever, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Liedekerke) slaan de handen in elkaar en werken de komende drie jaar met steun van Vlaanderen aan een Strategisch Project dat de naam ‘Opgewekt Pajottenland’ meekreeg. 

Duurzame energiemix

Dit project zoekt naar de ideale duurzame energiemix voor het Pajottenland. Naast hernieuwbare energie komen ook de klimaatadaptieve open ruimte en de leefbaarheid van de dorpen aan bod.

Om hier een antwoord op de formuleren, koppelen we hieraan een landschapsstudie. Deze gaat na hoeveel energie we nu verbruiken, waar we naartoe willen en hoe zullen we dit doen. Verder worden ook de Pajotten bevraagd over hoe ze hun landschap en de evolutie ervan zien en wordt gekeken hoe we verschillende vormen van hernieuwbare energie kunnen inbedden in ons landschap.

 

Benieuwd naar de eerste resultaten? Op het kunstparcours stellen we ze graag visueel aan je voor. Neem een kijkje in de White Cube van architect Pascal Musch of betreed het dak van deze kubus. De informatie van ‘Opgewekt Pajottenland’ vloeit naadloos over in het omringende, Pajotse landschap.

 

Zomerlezingen

Het Strategisch Project verleent eveneens zijn medewerking aan twee zomerlezingen, telkens op donderdagavond om 20u in Hof ter Bree-Eik in Lennik. Op donderdag 8 augustus vertelt Claire Laeremans van LAMA landscape architects over ‘Opgewekt Pajottenland: wat is de plaats van hernieuwbare energie in ons landschap?’ en op 22 augustus blikt Bart Van Camp terug en vooruit naar een productief en klimaatbestendig landschap.

Info: www.vlaamsbrabant.be/opgewektpajottenland

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jul 2019
Marc Sluys
ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 12 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 aug 2020
Guido Van Cauwelaert | 18 feb 2020

archief