Lennik neemt deel aan de ‘Week van de Bij’ met nieuwe locaties voor bijenvriendelijk maai- en aanplantbeheer

C21

Lennik neemt deel aan de ‘Week van de Bij’ met nieuwe locaties voor bijenvriendelijk maai- en aanplantbeheer

Samen_voor_een_bijenvriendelijk_landschap
 

 Lennik neemt deel aan de ‘Week van de Bij’ met nieuwe locaties voor bijenvriendelijk maai- en aanplantbeheer

Het departement Omgeving organiseert jaarlijks de ‘Week van de Bij’. Ook de gemeente Lennik springt enthousiast mee op de kar. Lennik geeft het goede voorbeeld met in het oog springende acties als een aangepast maaibeheer en het zaaien van bloemenweides op diverse publieke locaties in de gemeente. 

Week van de Bij.

De Vlaamse ‘Week van de Bij’ loopt dit jaar van 31 mei tot 7 juni 2020. Het is een start- en prikkelweek voor positieve acties rond bijen en het leefmilieu van het Departement Omgeving. Tijdens de ‘Week van de Bij’ nemen we het op voor zowel de solitaire bijen en hommels als de honingbijen. Het doel is drieledig:

1.      Aandacht voor de problemen van de bij en ons leefmilieu.

2.      Prikkelen van verschillende doelgroepen in de samenleving tot het organiseren van een rijker en diverser leefmilieu voor mens en bij.

3.       Aanzet tot actie en gedragsverandering in de samenleving ten gunste van de bij.

Lennikse acties voor 2020

Lennik telt verschillende imkers. Het lot van de bij ligt haar nauw aan het hart. Schepenen Hendrik Schoukens en Heidi Elpers hebben in de loop van maart 2020 samen met de milieu- en groendienst een aantal concrete acties afgesproken ten behoeve van de bij. Het gaat zowel over de continuering van bestaande acties als nieuwe initiatieven:

-        Bijenvriendelijk maaibeheer op drie nieuwe locaties
voor het eerst wordt op drie locaties waar eerder klassiek gazonbeheer werd toegepast, gekozen voor ecologisch maaibeheer. Het gaat meer specifiek over de grasvelden aan de kerk van Sint-Martens-Lennik, het achterste deel van het kerkhof van Sint-Martens-Lennik en het grasveld gelegen voor het kerkhof van Eizeringen. Telkens wordt gekozen voor een afwisseling van wilde, bloemenrijke stukjes met klassiek beheer. Educatieve bordjes maken de bezoekers duidelijk dat de plekjes nog steeds worden onderhouden, ditmaal mét oog voor de bij.

-   B  Bijenvriendelijk maaibeheer Dekenijtuin:  
In de Dekenijtuin heeft de Groendienst de bloemenweide, die in 2018 werd aangelegd, vernieuwd. Vlak daarbij en ook in een hoekje aan de voorkant van het perceel is een grote zone ingericht als hooilandbeheer.  Op die manier wordt de Dekenijtuin een fijne plek voor mens én dier. 

-        Bijenvriendelijk maaibeheer geboorteboomgaarden
Lennik telt drie prachtige geboorteboomgaarden, waarvan er zich twee lenen tot ecologisch maaibeheer. Zowel de geboorteboomgaard in Eizeringen als deze in Sint-Kwintens-Lennik worden beheerd met aandacht voor de bij. Ook het nieuwe perceel te Eizeringen dat vorig jaar is aangeplant, wordt ecologisch beheerd. Enkel de paden worden korter gemaaid. 

-        Bijenvriendelijke kerkhoven
Op géén van de kerkhoven worden nog pesticiden gebruikt en wordt actief werk gemaakt van bijenvriendelijke hoekjes. Zo worden aan de achterzijde van het kerkhof van Sint-Kwintens-Lennik verschillende stroken ingezaaid met klaprozen en wilde bloemen.

-        Bijenvriendelijke aanplant Schepenbank en langs gemeentewegen
Op het binneplein van de schepenbank heeft de groendienst de volgende vaste bijenvriendelijke planten gezet: Asters, Kattenkruid (Nepeta), Rudbeckia en Persicaria. Daarnaast zijn het voorbije jaar bijenvriendelijke beplantingen aangebracht op de berm van het skateterrein (geranium Cant), het middenplein van het skateterrein (Lysimachia en Nepeta), de parking van de sporthal langs de kant van het speelbos, in de bocht van de Frans Van de Steenstraat naar Frans Luckxstraat alsook in de binnentuin van de OCMW appartementen aan de Kroonstraat, het Breughelhof en Den Bleek. 

-        Verdelen bloemenzaad
Net als de voorbije jaren verdeelt het gemeentebestuur gratis bijenvriendelijk bloemenzaad aan de Lennikse burgers. Gezien Covid-19 de kop op stak zullen deze, in tegenstelling tot andere jaren waarbij je deze enkel op het gemeentehuis kon afhalen, bij verschillende Lennikse handelaars* te verkrijgen zijn. Gezien de actuele droogte wacht je best nog even met zaaien tot er wat regen valt.

-        Infosessie natuurvriendelijke tuinen: In november vorig jaar is Joeri Cortens van Natuurpunt uitleg komen geven aan dertigtal geïnteresseerde Lennikenaren over tips om hun tuin natuurvriendelijker te maken.

Toekomst
De komende jaren beoogt de gemeente het ecologisch maaibeheer verder uit te breiden naar andere publieke locaties en hoopt ze ook burgers verder aan te zetten tot een meer ecologische aanpak van hun tuin. We zullen opteren voor een participatief model, met ruimte voor samenwerking met Natuurpunt, burgers en groendienst. Want enkel samen slagen we erin om Lennik nog bijenvriendelijker te maken.

*Bloemenzaad is te verkrijgen bij:
Sint-Kwintens-Lennik
Bakkerij Locus
Beenhouwerij Van Vlaenderen 

Sint-Martens-Lennik
Delhaize Doelestraat
Heymans Prik en Tik drankenhandel

Eizeringen
Beenhouwerij Van Nechel
’t Prinske broodjeszaak

Gaasbeek
Drinks Limbourg

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 jun 2020
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 02 jun 2021

archief