Restauratie van Hof ter Bree in LENNIK

C21

Restauratie van Hof ter Bree in LENNIK

Lennik_bree-eik_16_large-2
 
Lennik_bree-eik_16_large
 

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 2.056.372,81 euro toe voor de restauratie van Hof ter Bree in Lennik. “Na een voorbereidend onderzoek en de nodige dringende werken is nu het moment aangebroken waarop Hof ter Bree in zijn totaliteit gerestaureerd wordt. Hof ter Bree is de grootste hoeve van de streek. Het is een herenboerderij met een rijke geschiedenis”, zegt minister Diependaele. “Ik ben erg blij dat voor dit omvangrijke monument een mooie herbestemming als kenniscentrum rond graansoorten en biolandbouw is weggelegd. Hierdoor blijft de hoeve ook relevant in de toekomst.”

 

Hof ter Bree in Lennik krijgt een nieuwe bestemming als kenniscentrum rond oude graansoorten en biolandbouw. In de hoeve kunnen experten, nieuwsgierigen en boeren terecht die lokale producten uit biologische landbouw willen stimuleren. Ook zal de hoeve de biologische teelt promoten door wandelaars en fietsers te ontvangen en te laten proeven van lokale producten zoals geuzebier, brood, honing… Men mikt hierbij zowel op een lokaal als een internationaal publiek.

 

In één van de schuren komt er een ruimte waar seminaries kunnen worden gehouden rond biologische teelt. In de oostelijke stallen komen gastenverblijven. De westelijke schuur zal dan weer gebruikt worden als opslag voor kleinere landbouwvoertuigen, materiaal en materieel dat toebehoort tot het kenniscentrum. Het oude woonhuis van de hoeve wordt opnieuw bewoond door de eigenaar. De tweede woning, ook Jagershuis genoemd, wordt de huisvesting van een conciërge die instaat voor het beheer van het geheel.

 

De gebouwen zijn toe aan een grondige en totale restauratie. De afgelopen jaren werden al verschillende dringende instandhoudingswerken uitgevoerd: de dakbedekking van de verschillende gebouwen is verwijderd om ze te kunnen dichten met een tijdelijke afscherming. Dit om te voorkomen dat de vele lekken in de daken de historische spanten verder zouden aantasten.

 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jan 2021
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 02 jun 2021

archief