LENNIK - De VZW Bescherm Bomen en Natuur heeft beroep ingediend tegen het kappen van bomen

C21

LENNIK - De VZW Bescherm Bomen en Natuur heeft beroep ingediend tegen het kappen van bomen

Foto_3_kerkhofstraat__kopie_
Gaan de bomen gekapt worden? Ingezonden foto
 
Nog juist op de valreep werd door de vzw Bescherm Bomen en Natuur, beroep ingediend bij de provincie Vlaams-Brabant, om het kappen van populieren in Lennik tegen te gaan. De reden is ondermeer dat de bomen oud en kaprijp zijn en dat de bladeren op de graven vallen! De VZW is van oordeel dat er genoeg argumenten zijn over de grond van de zaak om dit te winnen en dus dat de bomen niet mogen gekapt worden.
 
Het landschap van Sint-Martens-Lennik dreigt grondig te veranderen en dit tot grote spijt van vele buurtbewoners, natuurliefhebbers en wandelaars. De oorzaak het kappen van 25 kerngezonde canadabomen, gelegen naast het kerkhof van Sint-Martens-Lennik en 5 canadabomen gelegen aan de Kouterstraat. In totaal gaat het om maar liefst 30 monumentale bomen die een enorme natuurwaarde hebben. In deze enkelvoudige bomenrij broeden en huizen tal van vogels. Zo’n stroken, waar ook populieren een aanzienlijk deel van uitmaken, zijn vaak ook belangrijke natuurverbindingen. Ze dragen bij aan het typisch Pajotse landschap en doen bovendien dienst als windbreker. De bomen zijn beeldbepalend en van cultuurhistorische waarde aangezien deze hier reeds lang staan naast het kerkhof waar zij voorbijgangers en bezoekers de nodige rust, bezinning en schaduw geven. Deze prachtige oude reuzen moeten steeds vaker wijken voor miniatuurversies of zeer jonge bomen waarbij het nog jaren zal duren eer zij een boom worden van deze omvang. Als reden dat ze gekapt worden wordt opgegeven dat er blaren vallen op de graven. Deze bomen zijn vermoedelijk ouder dan 40 jaar. Bomen verliezen nu eenmaal hun bladeren in de herfst, dat is een natuurlijk fenomeen. De meeste mensen die dierbaren verloren hebben zoeken troost bij de graven. De confrontatie met de seizoenen en dus ook met de blaren die in de herfst op de graven neerdwarrelen geven juist rust en tonen ons en onze kinderen dat het leven een eindeloze cyclus is. Even rouwt de natuur immers mee in de herfst als de blaren van de bomen vallen en dat geeft een geruststellend gevoel. 
Tal van mensen hebben ons de laatste dagen laten weten dat ze het heel jammer vinden dat deze bomen moeten gekapt worden. "Wij hebben met onze VZW Bescherm Bomen en Natuur een uitgebreid beroepsschrift ingediend bij de Provincie Vlaams-Brabant. Er zijn een aantal fouten gemaakt en er moest eigenlijk een omgevingsvergunning voor vegetatiewijziging aangevraagd zijn. Los daarvan zijn er voldoende argumenten over de grond van de zaak om dit te winnen", aldus Ivan De Clerck van de vzw 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jun 2021
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 sep 2022
Marc Colpaert/Marc Sluys | 23 sep 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys / Marc Colpaert | 07 sep 2022

archief