Groen Hoefijzer in LENNIK: beleef en denk mee Nieuwe wandellus betrekt inwoners bij de toekomst

C21

Groen Hoefijzer in LENNIK: beleef en denk mee Nieuwe wandellus betrekt inwoners bij de toekomst

Schermafbeelding_2021-07-19_om_15
 

De gemeente Lennik wil inzetten op meer natuur voor haar inwoners. Met het project ‘Groen Hoefijzer’ werken we richting een lus van toegankelijk groen in de mooie valleien rondom Lennik. Daarvoor willen we ook de ideeën van de inwoners kennen. We vragen hen deze zomer de wandelschoenen aan te trekken, op pad te gaan en hun ideeën voor de inrichting van nieuw toegankelijk groen te bezorgen. Eerste halte: een nieuw terrein recreatief groen ter hoogte van de Slagvijver. Maar ook de rest van het Groene Hoefijzer belooft de moeite te worden!

Met de realisatie van het project ‘Groen Hoefijzer’ wil de gemeente Lennik weer meer ademruimte geven aan de Molenbeek: natuur en water worden verweven tot een toegankelijk groenblauw netwerk dat zich vertakt over heel Lennik. De aankoop en inrichting van enkele strategisch gelegen gronden creëert zorgt voor nieuwe stapstenen in het groenblauwe netwerk van het Groene Hoefijzer. “De gemeente Lennik wil werk maken van meer toegankelijke natuur voor haar burgers. Het Groene Hoefijzer vormt hiervoor de geschikte hefboom. Bovendien creëren we op termijn ook meer ruimte voor natte natuur en buffering in de valleizones, wat in deze tijden van klimaatverandering een essentiële taak is van de overheid”, legt Hendrik Schoukens, Lenniks schepen van natuur, leefmilieu en ruimtelijke ordening. Het project ‘Groen Hoefijzer’ kadert in een breder verhaal van het Pajottenland. De gemeente  Lennik is een partner in het strategisch project ‘Opgewekt Pajottenland’. Een belangrijke doelstelling van het strategisch project is om een visie te ontwikkelen waarbij groenblauwe netwerken ingezet kunnen worden om tot een klimaatbestendig Pajottenland te komen

Ideetjes gezocht voor Natuurpark Slagvijver

Specifiek voor het terrein in de Slagvijverstraat zetten we een participatief traject op. Op een weiland aan de Slagvijverstraat komt een nieuwe recreatieve groenstructuur waarbij natuurbeleving centraal staat. Deze kan verbonden worden met de sporthal. Op die manier komt er een grotere ruimte voor sport en spel in hartje Lennik. Voor de inrichting van het Natuurpark Slagvijver doet de gemeente een beroep op de creativiteit van de bewoners. Zij worden uitgenodigd hun ideeën te geven aan de hand van pictogrammen of eigen ideeën toe te voegen. 

De ideetjes worden gedeponeerd in één van de ideeënbussen van de gemeente Lennik of online bezorgd via www.lennikaanzet.be/omgeving.

Andere projecten

De gemeente werkt ook volop aan andere groene stapstenen in Lennik. 

Speelbos aan de sporthal

Aan de sporthal Jo Baetens zullen kinderen hun hartje kunnen ophalen in de speelnatuur. Nu de inspraakmomenten hiervan achter ons liggen, zal het bos tussen eind 2021 en april 2023 worden ingericht tot een natuurlijk en avontuurlijk speelbos met daarin een rolstoelplatform, avontuurlijke talud met veel klim-, klauteren glijmogelijkheden en vogelkijkwand om de waardevolle natuur te ontdekken en aanschouwen. 

Bosuitbreiding aan Slagvijver

De mooie en rustige natuur aan Slagvijver (oude watermolen) en het Groen Hoefijzer is voor velen een verborgen parel in Lennik. De komende jaren zet de gemeente hier volop in op bebossing. We kiezen voor een klassieke bosaanplant met winterlinde, haagbeuk, gewone esdoorn en boskers. Langs de zijkanten van het perceel komen er lagere bosranden met hazelaar, eenstijlige meidoorn, rode kornoelje, sleedoorn, ruwe iep ... Daarnaast wordt er langs de perceelsgrenzen een strook onbeplant gehouden zodat er zich een mantelzoomvegetatie kan ontwikkelen en creëren we er een aangenaam rustplekje voor wandelaars.

Weide aan de bron Zwartenbroek

De Coudenborrebron – ook het bronneke van Zwartenbroek genoemd - is een bron met een wisselend debiet. Hierdoor stroomt er niet altijd water door de leeuwenmond. Het is een populaire plaats die meer waardering verdient. Zeker in de zomermaanden, want dan komen landbouwers en burgers water oppompen uit de waterput om zo drinkwater te hebben. Het terrein naast de bron krijgt binnenkort een metamorfose en wordt een nieuw plekje toegankelijk groen. Het zal de komende jaren ingericht worden als een mooie rust- en ontmoetingsplek.

Geboortebos aan de Oude Tramweg

De komende jaren zal dit stukje grond worden ingericht met bomen, rustbank, picknick- en speelweide. Met de inrichting van dit terrein wil het gemeentebestuur een groen en open terrein creëren. Een plaats waar mensen tot rust kunnen komen en de jeugd er een speelterrein vindt. Bovendien wordt dit een plaats waar nieuw leven in de kijker gezet wordt aan de hand van een geboortebos.

Een kaartje met de wandellus kun je downloaden via lennikaanzet.be/omgeving/groen-hoefijzer of ophalen in het gemeentehuis (vanaf midden augustus).

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jul 2021
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Deschuyffeleer Godelieve | 17 sep 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Deschuyffeleer Godelieve | 14 sep 2021

archief